Gyors politikai erózió indult el a NER-ben. Hatással lehet a választási eredményekre?

Gyors politikai erózió indult el a NER-ben. Hatással lehet a választási eredményekre?

Magyar Péter nem javító kritikát gyakorolt, hanem véglegesen kétségbe vonta az Orbán-rendszer társadalmi hasznosságát. Úgy véli: Magyarország nem a Rogán Antalok, nem az oligarchák és még csak nem is pár befolyásos család országa.

Ugyanarra a következtetésre jutott a NER lényegét illetően Varga Judit egykori igazságügyi miniszter korábbi férje, Magyar Péter, mint a Fidesz nyers hatalmi eszközeitől már korábban megundorodó konzervatív értelmiség, vagy a 2018-ban független közéleti lapokat létrehozó valaszonline.hu és Magyar Hang alapítói, munkatársai. És persze részben a NER-t harsányan lebunkózó Pesty László dokumentumfilmes és köre is ide tartozik, akinek bizalma ugyancsak megingott az országot leuraló és kisajátító NER-ben, de a hatalmi gépezetet létrehozó és működtető Orbán Viktor mellett még kitart.

Novák Katalin államfő szombati lemondása és volt felesége, Varga Judit döntése után a NER szűk értelmiségéhez tartozó Magyar Péter is benyújtotta lemondását mindkét állami társaságban betöltött pozíciójáról, illetve a részben állami tulajdonú MBH Bankban, ahol felügyelőbizottsági tag volt.

A közösségi oldalán tett bejegyzésében meglehetősen nyers szavakkal indokolja lemondásának okát, amit egyértelműen az orbáni rendszerben kialakult erkölcsi nihilizmusban jelöli meg.

„Egy percig sem akarok olyan rendszer részese lenni, amelyben az igazi felelősök nők szoknyája mögé bújnak, ahol Tónik, Ádámok és Barbarák vígan röhöghetnek a markukba, miközben gondolkodás nélkül feláldozzák azokat, akik ellentétben velük soha nem a saját anyagi érdekeikért, hanem a hazájuk érdekében és a honfitársaikért dolgoztak” - írja.

Bár már azokra a kritikus hangokra is felkapta a fejét a közvélemény, amelyek Novák Katalin tanácsadói testületének kevésbé szervilis tagjaitól érkeztek,

Magyar olyan szavakba öntötte az utóbbi évek keserű tapasztalatait és a kijózanító kiábrándulását a NER-ből, ami eddig teljesen elképzelhetetlen volt a kormánypárt körein belül.

„Sokáig hittem egy ideában, a nemzeti, szuverén, polgári Magyarországban és sok évig próbáltam a magam szerény eszközeivel hozzájárulni ahhoz, hogy ez megvalósuljon. De az utóbbi évek során szép lassan és ma végképp rá kellett jönnöm, hogy mindez valóban csak egy politikai termék, egy cukormáz, ami csupán két célt szolgál, a hatalomgyár működésének elfedését és az irdatlan mértékű vagyonok megszerzését. Hiszem, hogy Magyarország nem a Rogán Antalok, nem az oligarchák és még csak nem is pár befolyásos család országa, hanem a Hunyadi Jánosok, Széchenyi Istvánok, Semmelweis Ignácok, Bethlen Istvánok, Radnóti Miklósok, Slachta Margitok, Márai Sándorok, az 56-os szabadságharcosok, a Ludas Matyik és minden jóravaló magyar hazája. 12 éves korom óta a fülembe csengenek az első szabadon választott miniszterelnökünk szavai: »Én szolgálok, és addig szolgálok, amíg a nemzetnek haszna van belőle. Teszem, amíg tudom.«”

Magyar Péter nyilván nincs egyedül a véleményével. Bejegyzésében nem javító kritikát gyakorolt, hanem véglegesen kétségbe vonta az Orbán-rendszer társadalmi hasznosságát. Elismerte, hogy Magyarország kisiklott, eltérítették a pályájáról.

A kialakult állapot okozóiként kiemelte a miniszterelnök bizalmasait és a kormánypárthoz ezernyi szálon kötődő oligarchákat, akiknek "munkáját" a választásokon „megköszönhetik” majd az állampolgárok.

(Címlapkép: Orbán Viktor/Facebook)