Gyurcsány egyelőre nem lépne koalícióra a Jobbikkal

Tiszteletben tartja a nemzeti pártot, amely szerinte iszonyatos munkát tesz bele települések sokaságába. Egyelőre azonban báránybőrbe bújt farkasok vagy öltönyt húzott bomberdzsekisek a jobbikosok. Elfáradt és türelmetlen emberek.

Gyurcsány Ferencnek a hetekben érkezik az ötödik gyermeke, a kismama ezúttal Dobrev Klára. Az egykori miniszterelnök szerint Szanyi Tibor egy szenvedélyes politikus lett, karcos mondatokkal, de Gyurcsány nem vett részt abban a puccsban, ami leváltotta az európai képviselőt a baloldali EP-delegáció éléről. Úgy fogalmazott a P Plusz tévé számára:

„valamelyik politikus mond egy csúnyát a másikra, én meg visszaszólok, nem leszünk előrébb ettől.”

A Simicska-üggyel kapcsolatban kifejtette, hogy szerinte az erkölcstelenségnek egy olyan szintje mutatkozott meg, ami új a magyar politikában. Gyurcsány úgy fogalmazott: nem kétséges, hogy Simicska Lajosnak rengeteg tudása van mindarról, ami a Fidesz háza táján és mögötte történt. Nem tudja megítélni, elmegy-e odáig, hogy ezeknek egy részét legalább megmutatja. Sokat ártana vele a Fidesznek, esetleg az egész politikai rendszernek is. Az ellenzéki politikus azt mondta, akár dörzsölhetné is a tenyerét:

„lesz itt egy jó balhé, ami szétveri a jobboldalt. De ma már bölcsebb vagyok, és mindig arra is gondolok, mit fog okozni ez az egésznek, és nem tudom megítélni”.

Gyurcsány: Európa mellé áll Orbán, a miniszterelnököt aggodalommal tölti el Putyin

A politikus úgy véli, hogy Orbán Viktor a szankciók kibővítése kérdésében Európa mellé fog állni. Szerinte udvariasan, de elmondja Putyin elnöknek: "Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy szembemenjen az európai többséggel." A DK elnöke elmondta, hogy a napokban beszélgetett egy, a miniszterelnökhöz közel álló emberrel, aki azt mondta: a legnagyobb aggodalmuk, hogy valami nagyon váratlannal fog előállni Putyin elnök Budapesten, és olyan helyzetbe hozza a miniszterelnököt, amikor rögtönöznie kell. 

Figyelmeztető jel a Jobbik erősödése

Gyurcsány szerint haladunk egy hárompólusú világ felé. A Fidesznek lehet 1,7 millió szavazója, a Jobbiknak 1,2, az MSZP-nek és a Demokratikus Koalíciónak együtt pedig pont ugyanannyi. 1,8 millióval már lehet nyerni egy biztos többséget.

A miniszterelnök szerint a nyugodt erő politikáját meghirdető Jobbik az elfáradt és türelmetlen emberek fele fordult.

„Miből táplálkozik a Jobbik sikere? Abból, hogy sosem kormányzott, nagyon egyszerű megoldást ígér sok, nagyon elfáradt és türelmetlen embernek.”

Hozzátette, mintegy dicséretként:

„muszáj respektálni – iszonyatos mennyiségű munkát tesznek bele a hétköznapokba, ott vannak a települések sokaságán. De azért továbbra is báránybőrbe bújt farkas a Jobbik, még ha most már öltönyben járnak is, nem bomberdzsekiben.”

A Demokratikus Koalíció ma kizártnak tartja a technikai koalíciót a Jobbikkal, és reméli, ezt fogja gondolni sok év múlva is. A DK tagjainak nagyon erős elvi fenntartásaik vannak. Kiderül azonban, hogy ez csak egyelőre van így, később változhat.

„Azt hiszem, egyelőre inkább rendezkedjünk be arra, hogy van ennél egy jobb, polgári alternatíva”

- húzza alá a volt miniszterelnök, akinek a nevét 2006-ban sok ezer jobbikos skandálta az utcákon, igaz nem olyan kontextusban, amely Gyurcsánynak szimpatikus.