Gyurcsány már nem bújik el a felesége mögé és marad a pártja élén is

Gyurcsány már nem bújik el a felesége mögé és marad a pártja élén is

A felesége jobb eredményt ért el az EP-választáson, mint ő tavaly áprilisban, de nem adja át neki a DK elnöki székét.

Interjút adott a 24.hu-nak az EP-választáson váratlanul jól szereplő Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc. Arra a kérdésre, hogy visszavonul-e, azt válaszolta: „Ugyan! Megyek előre.”

Bár a feleségét, Dobrev Klárát választották meg a párt EP-listavezetőjének, és a tavaly áprilisi 5,4 százalékos támogatottságot 16 százalékra küzdötte fel a DK, Gyurcsány Ferenc nem engedi előre a feleségét az elnöki székbe.

„A nemzeti választásokon a pártok vezetői állnak a lista élén, az EP-választásokon azok a politikusok, akiket a párt Brüsszelbe akar küldeni. Eltérő választások, különböző megoldások. Nem a párt elnöke vezette a Momentum, az LMP, a Jobbik vagy éppen a Fidesz listáját. Nem is ők voltak a főszereplők. Most mondjon le minden elnök?”

Gyurcsány Ferenc leszögezte, önhittség nélkül, pusztán realitásként azt tudja mondani, hogy nagyon nagy valószínűséggel a politikailag belátható időben a DK politikájának vezető képviselője ő marad. A feleségéről úgy fogalmazott:

„Nagyon jól fogadták őt a választók. De hogy végül mi lesz ő a politikában azt ma még nem tudhatjuk. Remélem, hogy sikeres lesz. Kapott öt évet, és most fogja bizonyítani, hogy valóban jó politikus. Nemcsak jó szereplő, nemcsak egy megnyerő személyiség egy kampányban, hanem jó politikus. Mert a politikusi szerep legfeljebb egyharmada a publikus szereplés. Ebben Klára bizonyítottan jó, most majd remélem megmutatja, hogy a másik kétharmad is megy neki. Ilyennek ismerem.”

A Demokratikus Koalíció sikerével kapcsolatban arról beszélt, hogy három fontos okát látja az eredményünknek. Szerinte az első az, van-e olyan kerete a politikájuknak, amely a lelket, a szívet is megérinti.

„Ez volt nekünk az Európai Egyesült Államok története. Egyszerű, világos, és egyértelmű antitézise annak, amit a Fidesz mond”

- vélekedett.

Hozzátette, nem tartja véletlennek, hogy a Fidesz, amikor nyilvános megszólalásaiban vitázott, a DK-val harcolt. A második fontos oknak a felesége személyét látja.

„Bátor, sok megfontolást igénylő döntés nyomán került a lista élére, és nem kétséges, hogy százalékpontokat hozott.”

A harmadik szerinte az, hogy az utóbbi években ez volt a legpontosabb, legfegyelmezettebb, legintenzívebb kampányuk, aminek volt egy teljesen új eleme, az online kommunikációban verték a teljes ellenzéket.

„A Fidesz és Orbán oldalainak aktivitása kitett negyvenegynéhány százalékot, második a DK huszonnéggyel, utánunk minden ellenzéki párt messze ez alatt van”

- jelentette ki.

A 24.hu-nak az interjú során többször is megerősítette, hogy az EP-választás után nem kívánják felrúgni az önkormányzati választásra szóló budapesti megállapodást. Ezzel szemben az eddigi hírek szerint a Momentum pontosan erre készül. Az még nyitott kérdés, hogy a DK képviselői melyik frakcióhoz (szocialisták vagy liberálisok) csatlakoznak az Európai Parlamentben, Gyurcsányék  a napokban a két európai frakcióvezetővel is tárgyalni fognak. Ha a liberálisokhoz kerülnek, akkor a Momentum két képviselőjével kerülnek egy értékközösségbe.