Ha a kormányon múlna, a BKK dolgozói éhen halnának

Nyilván, a békávé finanszírozása sokunk számára visszás téma, ugyanis a hírekből sokszor olybá tűnik, hogy minden erre a célra szánt forintot egy feneketlen kútba dobunk (amúgy a budai közösségi közlekedés aktuális változásairól IDE KATTINTVA olvashat), azonban
a rendszert mégiscsak fent kell tartani.
Ebből a szempontból hasonlít a közösségi közlekedés az egészségügy helyzetére,

sok pénzt elnyel, de szükség van rá

(a hogyanról nem most fogunk értekezni...).
 
Mindazonáltal törvényi kötelezettség is szól a BKK finanszírozása mellett. Erre figyelmeztetett
Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi képviselője,
a közgyűlést megelőző szerdai sajtótájékoztatóján.
 
A kormány nem teljesítette Budapest felé a kötelezettségét - szögezte le a nemzeti párt politikusa, ugyanis a vonatkozó költségvetési törvény szerint a kabinetnek az idei évben 24 milliárd forintot kellene a közösségi közlekedés finanszírozása céljából Budapest részére átutalnia, azonban ez még a mai napig sem teljesült.
 
Tokody Marcell rámutatott, ez a kormányzati mulasztás okozta, hogy most a fővárosnak kell 4 milliárd forintot, - átmeneti finanszírozás gyanánt - átutalnia a BKK-nak, amely összeg egy része a teljes átmeneti likviditási segítség-csomagnak, amely mindösszesen 13,5 milliárd forint.
 
Erre az azonnali folyósításra azért van szükség, hogy

a BKK és a BKV dolgozói hozzájussanak a novemberi munkabéreikhez

- festette le az ellenzéki képviselő ezt a drámai és egyben méltatlan helyzetet.
A közösségi közlekedés finanszírozása, biztosítása az állam számára egy kötelező feladat, nem valamiféle úri-muri
- magyarázta Tokody Marcell, majd emlékeztetett, ehhez a költségvetési törvény forrást is rendel, azonban az idei 24 milliárdos támogatásból 0 (azaz nulla) forint érkezett meg, legalábbis cikkünk megjelenéséig.
Ezek alapján kijelenthető: ha kizárólag a kormányon múlna, a BKK dolgozói éhen halnának
- jelentette ki a jobbikos képviselő.
 
Ez egy nagyon szomorú állapot - ismerte el Tokody Marcell, ezért a Jobbik a kormányt cselekvésre szólítja fel, annak érdekében, hogy a jövőben ne forduljon elő ilyen (alul)finanszírozási helyzet, mert ez méltatlan a főváros számára.

Tiszteletet Budapestnek!

- ezt üzenjük a kormánynak, jelentette ki a politikus.
 
Hogy miért nem utalta át még október végén sem az Orbán-kormány a 2015-re vonatkozó költségvetési törvényben is szereplő összeget a fővárosnak, az rejtély.
Talán elfelejtették megnyomni az OK gombot a banki tranzakció elindításához, talán nem találtak illetékest, vagy esetleg egy kicsinyes politikai játszadozásnak lehetünk szemtanúi újra (vö.: Lázár János versus Tarlós István); nehéz megítélni.