Ha ez igaz, akkor Simicska Lajos annál is ravaszabb játékos, mint gondoltuk

Állítólag hatalmas átkaroló manőverrel öleli magához az Indexet.

A portál úgy tudja, John Michael McNutt már meg is vásárolta az Indexet. Az Origo szerint azonban ezzel

valójában a Fidesszel 2015 februárja óta háborúban álló milliárdos szerzett döntő befolyást

az orgánumban. A spekuláció arra épül, hogy az amerikai üzletember még májusban megvette a Simicska-birodalom egyik zászlóshajójának számító Class FM-et működtető Advenio Zrt-t.

Az adásvétel mögött akkoriban a legtöbben azt sejtették, hogy Simicska attól tartott: a rádió novemberben lejáró frekvencia engedélyét nem fogják meghosszabbítani, ha ő a tulajdonos. Ám már akkor is többen felvetették: a háttérből továbbra is ő mozgatja a szálakat. Ha ez az elmélet igaz, akkor nyilván hasonló lehet a felállás az Index esetében is.

A hvg.hu ugyanakkor azt írja, a portál munkatársai közül senki semmit nem tud az állítólagos váltásról. Úgy tudjuk mi is, hogy az Index újságírói csak médiából értesültek erről a verzióról.

A portál jelenlegi szerkesztősége számára ez egyértelműen jobb opció, mintha a fideszes média-kisgömböc nyelné be őket – ám még így is felvethet komoly dilemmákat. Az eddigi tulajdonos, Spéder Zoltán csak igen ritkán, és akkor is általában csak gazdasági vonalon használta az Indexet direkt módon saját céljaira. A közéletben már több mint két évtizede aktív, jelenleg pedig a hatalommal élet-halál harcot vívó Simicska azonban – már csak régi beidegződései miatt is – várhatóan

jóval többször fog a kézi vezérlés módszeréhez folyamodni.

Ez pedig a függetlenség imidzsét fetisizáló indexes újságírók egy része számára könnyen vállalhatatlanná válhat. Holott a milliárdos aligha fog alapvetően mást elvárni, mint a jelenlegi, keményen kormánykritikus hangvétel folytatását – persze némi tulajdonosi „útmutatással”.

Persze, az is lehetséges, hogy Simicska egyszerűen azért akarja megszerezni az Indexet, hogy az egyik legolvasottabb hazai hírportál ne kerüljön Fidesz-közeli oligarchák kezébe. A tulajdonában álló Magyar Nemzet egy héttel ezelőtti, üzenetnek is felfogható "értesülése" legalábbis ezt engedi feltételezni. A lap akkor azt írta: a milliárdos egy értekezleten leszögezte: nem szabad megengedni, hogy az Index a "Orbán és Habony irányítása alá kerüljön."