Ha ma nem kapott fizetést, ez a cikk önnek szól

Rendőrök, tanárok, tűzoltók, orvosok, ápolók, több százezer ember nem vagy csak akadozva jut hozzá a béréhez.

Az Index.hu értesülései szerint több százezren lesznek, akik nem kapják meg a teljes decemberi fizetésüket, mert a rendszer csak a december 25-ig keletkezett béreket fogja bérszámfejteni. A kieső egy hét pedig majd februárban érkezik meg, ami a karácsonyi túlköltekezés után bedöntheti az átlagháztartások költségvetését. Az államkincstár közleménye szerint azonban 3. és 5. között mindenkinek meg fog érkezni a bére. Ez azért érdekes, mert ma negyedike van, ötödike pedig hétvégén lesz. Hétfőn úgy meg hetedike. Az MNO értesülései szerint is problémásan zajlott le az átállás, de a MÁK határozattan tagadta ezt.

Az esettel kapcsolatban a MÁK pénteki közleményében azt írta: a jogszabályban előírt határidőre elkészítették a 2015. november havi főszámfejtést, az ehhez kapcsolódó utalási állományokat és listákat, amelyeket december 2-ig megküldött az intézményeknek. „A munkabért – ahogyan eddig is – az intézmények indítják a saját banki számlájukról. A kincstár tehát nem felelős a sajtóban az utóbbi napokban említett állítólagos csúszásokért” – hangsúlyozták. Hozzátették, hogy valamennyi intézményben – a jogszabályban foglaltak szerint – a közszolgálati jogviszonnyal rendelkezőknek a hónap 5., a közalkalmazottaknak és a munka törvénykönyve hatálya alá tartozó foglalkoztatottaknak a hónap 10. napjáig kell megkapniuk a munkabérüket.

Emellett felhívták a figyelmet arra, hogy a jogszabályban előírt határidők eltérhetnek az intézményekben eddig kialakított utalási gyakorlattól, és azt kérték: akik fizetési késedelmet tapasztaltak, jelezzék ezt a kincstár honlapján lévő kira.info@allamkincstar.gov.hu e-mail címen. „Ilyen esetben a kincstár haladéktalanul felveszi az érintett intézménnyel a kapcsolatot és tisztázza a késedelem valódi okát” – tették hozzá.