Ha Orbán Viktor közelében mindenki meggazdagodik, ott valami nem stimmel

A Jobbik szerint egyszerűen nem normális dolog az, hogy a miniszterelnök környezetében tevékenykedő vállalkozók ilyen gazdagok lesznek.

A nemzeti párt szerint az sem elfogadható, hogy ezek a személyek az elmúlt években „hihetetlen mértékű gazdagodásra” tettek szert, jellemzően állami megrendelésekből.

Kepli Lajos jobbikos parlamenti képviselő szerdai sajtótájékoztatóján megjegyezte: nagyon sok olyan kis- és középvállalkozás van Magyarországon, aminek jól jönnének az ilyen hitelek és megbízások, azonban ma a legkifizetődőbb Orbán Viktor családjába vagy közvetlen baráti körébe tartozni, mert igazán sikeres vállalkozást vezetni így lehet.

Ezek szerint nem a becsületes és kitartó munka a legkifizetődőbb, hanem az, ha valaki jól helyezkedik, és a kormányhoz, illetve Orbán Viktorhoz közel áll – fogalmazott.

A Jobbik parlamenti képviselője annak kapcsán beszélt ettől, hogy az Átlátszó cikke szerint a nemrégiben félig állami tulajdonba került Gránit Bank 450 milliós hitelt adott egy olyan vállalkozásnak, ami közvetett módon Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor vejéhez köthető.

Kepli Lajos emlékeztetett arra is, hogy a külgazdasági feladatokra létrehozott, állami tulajdonú Eximbank is olyan ügyleteket támogatott, aminek semmi köze a külkereskedelemhez: az egyik Andy Vajna TV2-felvásárlása, a másik a Garancsi István-közeli Kopaszi-gát vásárlás volt.

Jó ez így...

Miután Orbán Viktor a parlamentben lebűnözőzte a Jobbikot, Vona Gábor üzletet ajánlott, melyben két vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte:

  • Az egyik a kormányfő bizalmasainak meggazdagodását vizsgálta volna
  • A másik pedig a Jobbik esetleges oroszországi támogatását

A kormányfő ebbe nem ment bele, mint mondta, „nem hajlandó Romániát csinálni Magyarországból”. A miniszterelnök arra a Romániára gondolt, ahol az antikorrupciós ügyészség (DNA) még a miniszterelnök ellen is vádat mert emelni.

Végülis érthető.