Ha Ukrajna nem teljesíti vállalásait, feloldhatják az Oroszország elleni szankciókat

Washington is leveheti kezét Ukrajnáról, ha az nem teljesíti a vállalásait.

A politikus a Külkapcsolatok Tanácsa (Council on Foreign Relations) nevű tekintélyes külpolitikai kutatóintézet szervezésében tartott rendezvényen szólalt fel New Yorkban.

Tudomásunk szerint, ha az ukránok ürügyet szolgáltatnak az EU-nak, akkor legalább öt olyan uniós tagállam van, amelyik azonnal megszüntetné a szankciókat

- fogalmazott az amerikai alelnök. Biden felhívta Petro Porosenko ukrán elnök figyelmét, figyeljen oda, hogy ha kútba esik az ukrán válság politikai megoldására irányuló minszki megállapodás, a kudarcért ne Ukrajna legyen a felelős.

"Meg kell érteni: mindenki hajlik arra, hogy az áldozatot hibáztassa, ezért inkább szedjék össze magukat" - tette hozzá. Elismerte, az ukrajnai válság kezdete óta heti két-három órát tárgyal telefonon az ukrán vezetőkkel, győzködve őket arról, hogy határozottan hajtsák végre a reformokat, miközben Németországot, Franciaországot és Olaszországot arra ösztökéli, tartsák fenn a szankciókat.

"Van Európában egy nagyon erős ösztön, amely azt mondja: mielőtt (Porosenko) elnök lett, ez úgyis az oroszoké volt. Ott volt a bábjuk. Hát mi értelme ennek az egésznek? Minek tartatják fenn velünk a szankciókat?" - magyarázta Biden.

Az amerikai alelnök kijelentése egy nappal azután hangzott el, hogy az ENSZ-ben találkozott Porosenkóval, akit sürgetett, teljesítsék az ukrán energiaiparban és az igazságügy területén megígért reformokat. Biden ezzel együtt közölte, hogy teljesültek a feltételek egy harmadik, az Egyesült Államok által Ukrajnának nyújtott 1 milliárd dolláros hitelgaranciára.