Hableány-tragédia: akár százmilliós nagyságrendű is lehet a kártérítés

Hableány-tragédia: akár százmilliós nagyságrendű is lehet a kártérítés

Akár százmillió forintot is fizethet a Hableányt üzemeltető cég a hajóbalesetben elhunyt magyar munkavállalók hozzátartozóinak - értesült a 168 óra. 

A Viking Sigyn szállodahajó által elsüllyesztett sétahajó kétfős személyzete egyértelműen munkahelyi balesetet szenvedett. Az elhunyt matróz családjának jogi képviselője, Magyar György szerint a Panoráma Deck Kft.-nek, vagy a biztosítónak kellene fizetnie kártérítést. Ők szeretnék végre elkezdeni a peren kívüli tárgyalást, de ha ez nem történik meg, akkor perelnek.

A jogszabályok szerint a Hableányt üzemeltető cég köteles kártérítést fizetni a munkahelyi balesetért, párhuzamosan a cég pedig kérheti a balesetet ténylegesen okozó Viking Sigyn üzemeltetőjétől a kártérítési összeg megtérítését.

Magyar György a szállodahajót üzemeltető svájci cégcsoporthoz tartozó Viking Hungary Kft.-t is megkereste, de a „magyar Viking” elzárkózott az érdekeltek közötti közvetítéstől.

Sógor Zsolt, a Hableány tulajdonosát, a Panoráma Deck Kft.-t képviselő ügyvéd azt mondta, elismerik a munkahelyi balesetet  kártérítést szeretnének fizetni, ráadásul a szokásosnál nagyobb, akár százmilliós összeget, de a cég jelenlegi anyagi helyzete nem a legjobb. Egy bizonyos összeget már elküldtek az elhunytak családjainak. Az összeget aztán majd áthárítják a Sigyn üzemeltetőjére.