A Duna különböző pontjain bukkannak fel a Hableány áldozatai

A Duna különböző pontjain bukkannak fel a Hableány áldozatai

18 halott került elő, 10 embert még keresnek.

Egy héttel a Hableány elsüllyedése után egyre több áldozat holtteste kerül elő, a szakértők szerint azért gyorsulhatott fel a kutatás az elmúlt napokban, mert ennyi idő elteltével már a víz felszínre hozza a testeket.

A legfrissebb hírek szerint a Rákóczi hídnál is kiemelték a vízből egy dél-koreai áldozat holttestét, korábban a nap folyamán pedig Érdnél került elő egy holttest, aminek azonosítása még folyamatban van, de minden bizonnyal ő is a hajóbaleset egyik áldozata. Ha ez bebizonyosodik, akkor ő a 18. áldozat, és már csak 10 embert keresnek a hatóságok, köztük a két fős magyar legénységet.

Az áldozatok megtalálásának helyét egy térképen is megmutatjuk, alatta pedig összeszedtük a baleset óta történt eseményeket.

null

null

Május 29. A viharos időjárásban a Viking Sigyn a Margit hídnál ütközött az előtte haladó, jóval kisebb Hableány turistahajóval, ami ennek következtében 7 másodpercen belül elsüllyedt. A mentést azonnal megkezdték, de a Viking Sigyn nem jelentette az esetet, az első telefonhívás 10 perccel később érkezett a hatóságokhoz. Az este folyamán hét túlélőt kórházba szállítottak, további hét turistának az életét már nem tudták megmenteni.

Május 30. A 7 túlélőből négyen elhagyhatták a kórházat. A rendőrség bemutatta az első felvételt a balesetről. A Viking Sigyn ukrán kapitányát őrizetbe vették. Magyarországra érkezik a dél-koreai külügyminiszter és egy búvárcsoport.

Május 31. Az ügyészség indítványozta a Viking Sigyn kapitányának letartóztatását, a hajó elhagyta a fővárost. Eközben a TEK vezetőjét nevezték ki a Hableány kiemelésének irányítójává. Egy búvár megpróbálkozott a mentéssel, de végül a nagy sodrás miatt őt kellett kimenteni. Megérkeztek Budapestre a Hableány áldozatainak hozzátartozói.

Június 1. A Viking Sigyn kapitánya előzetes letartóztatásba került. Újabb felvételt hoztak nyilvánosságra a balesetről, a Margit hídra fekete zászlókat tűztek a baleset áldozatainak emlékére.

Június 3. Hartánál és a roncsnál bukkantak 1-1 holttestre.

Június 4. Kulcsnál, Adonynál és a hajóroncsnál találtak áldozatokat

Június 5. Megérkezett Budapestre a Clark Ádám úszódaru, amivel a hajóroncsot kiemelik majd a Dunából, de a magas vízállás miatt egyelőre nem tud biztonságosan áthaladni a hidak alatt. A Hableány kiemelésének műszaki előkészítése közben egy ember holttestét emelték ki a roncsból, egy másik holttestet a víz felszínén találtak meg. Egy halottat a Duna Fejér megyei szakaszán, egy újabbat pedig éjfél előtt a Szabadság hídnál találtak.

Június 6. Érdnél és a Rákóczi hídnál került elő egy-egy holttest. Kiderült, hogy nemrég Hollandiában is balesetet okozott a Viking kapitánya.

Egy búvár kimerültségében holttestet ölelve feküdt a Duna alján | Alfahír

A Magyar Búvár Szakszövetség elnöke nyilatkozott az ATV-nek a Hableány körüli mentési munkálatokról. Nyíri Iván kifejtette, hogy a Duna mélyén nulla a látótávolság, tapogatózva, a szonárképeket memorizálva próbálnak rögzítési pontokat találni a roncson. Nulla látási viszonyok mellett, gyakorlatilag egy mosógépben kell elvégezni ezt a munkát.