Hiába perelte a Jobbikot - Habony Árpád közszereplő

Igenis el kell tűrnie, hogy plakátra kerül az arca.

Habony Árpádról az elsőfokú ítélet egyértelműen kimondta, hogy közszereplő, és elutasította védőjének zavaros fejtegetését azzal kapcsolatban, hogy a felperesnek politikusok közelében felbukkanó, a politikai döntésekre hatással lévő, a közbeszédet aktívan alakító médiatulajdonosként sérülnének a személyiségi jogai azzal, ha engedélye nélkül valaki felhasználja a képmását. Így a keresetet a Törvényszék elsőfokon elutasította, a felperest pedig perköltség megfizetésére kötelezte.

Habony jogi képviselője - aki nem járult hozzá, hogy neve megjelenjen a sajtóban - azzal érvelt, hogy Habony Árpád nem olyan mértékben közszereplő, hogy képmását a hozzájárulása nélkül fel lehessen használni egy plakátkampányban. Szabó Csilla bírónő az eszmefuttatás végén már maga sem nagyon tudott kiigazodni az ügyvéd nyakatekert érvelésén, így többször is pontosításra kérte a jogászt, majd a hallgatóságból nagy derültséget kiváltva megkérdezte:

"Akkor csak kicsit közszereplő?"

Kummer Ákos, a Jobbik ügyvédjének érvei viszont erősebbnek bizonyultak: a védelem ugyanis hiába érvelt azzal, hogy az általa példaként felhozott, a Habonyt politikusok társaságában ábrázoló 2004-es és 2011-es fényképek, illetve a miniszterelnöki tanácsadóként leíró, 2012-es fidesz.hu-s cikk 2017-re már irreleváns, a bíróság nem így gondolta.

A bírói ítélet kiemelte, hogy Habony Árpádnak erős közéleti érintettsége van, és helyt adott Kummer érvelésének, miszerint médiatulajdonosként valamilyen mértékű, önként vállalt ráhatása van a közélet alakulásra. A bírónő az alperes azon érvelésének is helyt adott, miszerint a Habony tulajdonában lévő médiumok állami hirdetések révén tetemes mennyiségű közpénzhez jutnak, ami révén a felperes jogosan kerülhet a kormány közpénz-felhasználását kritizáló plakátkampány középpontjába, különösen a választási kampány közeledtével.

Kummer Ákos portálunknak nyilatkozva kijelentette: üdvözli és megalapozottnak tartja az elsőfokú ítéletet, és szerinte reálisan nem is lehetett másra számítani az ügyben. Úgy véli, ténykérdés, hogy Habony Árpád közszereplő, amit most a bíróság megerősített.

Az ügyvéd hozzátette: valószínűleg másodfokon dől majd el végleg az ügy, ám szerinte a következő körben sem születhet más ítélet, mint a mostani.

A Jobbik szerint a magyar embereket egy dolog érdekli

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője a tárgyalás után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: érthető, hogy Habony Árpád nem szeretné, hogy minél többen lássák az arcát, hiszen a friss felmérések szerint a miniszterelnöki tanácsadó már Gyurcsány Ferencnél is nagyobb közutálatnak örvend.

Jakab Péter szerint nagyon fontos, hogy a bíróság kimondta: Habony Árpád közszereplő, emellett azt a jogot sem vitatta el a Jobbiktól, hogy tájékoztassa a magyar népet arról, miért nem jut pénz bérekre, nyugdíjra, oktatásra és egészségügyre.

"Beismerő vallomás, hogy Habony Árpád nem a plakátok üzenete - 'ők lopnak' - miatt perelt, hanem hogy most már a nép arcról is be tudja azonosítani azokat, akik megkárosítják."

A Jobbik szóvivője szerint az embereknek mindegy, hogy Habony közszereplő, vagy magánemberként nyúlja le az adóforintokat, a magyar embereket egy dolog érdekli:

"hogy a tőlük elvett pénzt visszakapják, és azok, akik földönfutóvá tettek egy nemzetet, azok megkapják méltó büntetésüket".

[video:https://www.youtube.com/watch?v=2tOeIyrj2Zs&feature=youtu.be align:center]

Beperelte Habony a Jobbikot az "Ők lopnak" plakátok miatt

Értesülésünk szerint Habony Árpád pert indított a Jobbik ellen "képmáshoz való jog megsértése" miatt. Az első tárgyalásra május 12-én kerül sor. Az indoklás szerint ő nem járult hozzá, hogy a róla készült fényképfelvételt a párt felhasználja a kampányához, valamint többek közt"nem tekinthető olyan személynek, akinek a képmása közzétételét alapos ok nélkül el kellene viselnie".