Kimondták: bírósági ítélet ellenére is tovább hazudhat a sajtó

Ez áll a Fidesz érdekében.

A jobbikos törvénymódosítás szigorú büntetési tételt ültetett volna a médiatörvénybe: Dúró Dóra és Mirkóczki Ádám közös javaslata kimondta volna, hogy ha egy sajtótermék annak ellenére is tovább terjeszt egy hazugságot, hogy annak valótlanságáról már jogerős bírósági döntés is született, akkor

10-től 100 millió forintig terjedő pénzbírságot lehet kiróni.

Az Országgyűlés kulturális bizottságának kormánypárti többsége azonban már azt sem támogatta, hogy a javaslat egyáltalán tárgysorozatba kerüljön. A szavazáson 4 „igen” mellett 8 „nem” döntött, tartózkodás nélkül.

A Jobbik nem véletlenül próbálta törvényi úton szigorítani a sajtó elszámoltatását: az Orbán Viktor miniszterelnök médiáért felelős jobbkezéhez, Habony Árpádhoz köthető ún. „Habony-média” termékei ugyanis aktív részesei a politikai propaganda-hadviselésnek.

Az ebbe a körbe tartozó, közvetve állami pénzekből felvásárolt vagy kitartott sajtótermékek egyre bővülő köre futószalagon gyárt és terjeszt álhíreket a Fidesz egyetlen kihívójának számító Jobbikról. Emiatt a bíróságok heti szinten hozzák az elmarasztaló ítéleteket, de hiába.

Dúró Dóra, a bizottság elnöke és a javaslat benyújtója indoklásában felhívta rá a figyelmet, már nyolcvan pert nyertek meg a Habony Árpádhoz, Mészáros Lőrinchez és Andy Vajnához köthető médiumok ellen egyetlen év alatt.

A Jobbik azért javasolta a valótlan hírek terjesztéséért kiróható súlyos pénzbírság bevezetését, hogy ennek véget vessen, és visszaállítsa a sajtó tisztaságát. A Fidesz és a KDNP képviselői viszont ezt megakadályozták, így a jövő évi választásokig folytatódhat a kisösszegű, így könnyedén kifizethető kártérítésekkel járó kormányzati álhírgyártás.

Az N1TV videója: