A háború kellős közepén felmentették Ruszin-Szendi Romuluszt, a Honvéd Vezérkar főnökét

A háború kellős közepén felmentették Ruszin-Szendi Romuluszt, a Honvéd Vezérkar főnökét

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin lépett csütörtökön.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét

- közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.

Tudatták azt is:

A feladat ellátására a honvédelmi miniszter Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.

Mint írták, a lövész végzettségű Böröndi Gábor 30 éves pályafutása során különböző szintű parancsnoki beosztásokban szolgált a Magyar Honvédségben és részt vett európai, valamint Európán kívüli NATO-műveletben is.

Hozzátették: Böröndi Gábor altábornagy a legszélesebb körű parancsnoki és katonai vezetői háttérrel, a NATO-ban szerzett hadszíntéri tapasztalatokkal rendelkező magyar tábornok, volt vezérkarifőnök-helyettes. Elvégezte az Egyesült Államok és a NATO vezérkari akadémiáját, jelenleg pedig Magyarország brüsszeli katonai képviseletének vezetője a NATO-ban és az EU-ban.

A Honvédelmi Minisztérium közleményében kiemelte: Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy komoly érdemeket szerzett a katonai kiképzés felgyorsításában és korszerűsítésében, és jelentős lépéseket tett a Magyar Honvédség harcképességének növelése érdekében. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a haza szolgálatát más területen fogja folytatni - írták.

A tárca tájékoztatása szerint az új vezérkari főnök kiemelt feladata az eddigiek továbbvitelén túl a megkezdett szervezetikultúra-változtatás folytatása és modern, ütőképes, komoly elrettentő erőt felmutatni képes Magyar Honvédség kialakítása.

Érdekes egybeesésnek tűnik ugyanakkor az is, hogy épp ma, csütörtökön írt az Átlátszó arról, hogy Ukrajnába tartó katonai gépeket videóztak le a győri reptéren. Bár a Honvédelmi Minisztérium többször is azt állította, hogy nem engedélyezték az Ukrajnának szánt helikopterek áthaladását a magyar légtéren.

(Címlapkép: Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázisán, Budapesten 2022. december 15-én. Mögötte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. MTI/Kovács Tamás)