Hadházy Ákos: ez nem cigánybűnözés, ehhez kellett a Fidesz

Nem lehet mindent a cigányokra kenni, Farkas Flórián nem egyedül kell, hogy elvigye a balhét. Elér a felelősség a minisztériumhoz, Orbánhoz is.

Különféle számok repkednek a levegőben. Tulajdonképpen mekkora összeg az, aminek a felhasználási módja kétséget kelthet?

Először alig 600 millió forintot lehetett megtalálni a közbeszerzési értesítő útján. Később kiderült, hogy a Híd munka világa egy 5 milliárdos program, ebből 3 milliárd lett leosztva az Országos Roma Önkormányzathoz.  A többit a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI) és a Nemzetgazdasági  Minisztérium egy azóta megszűnt kamuintézeten keresztül használta fel.

Minden pénz elfolyt a nagy semmibe?

Nagyon úgy tűnik, igen. Például a Türr István Képző és Kutató Intézethez adatkérést nyújtottunk be. A TKKI ezer, mellesleg aluliskolázott szövetkezeti tagot, négy napos szövetkezeti jogoktatásban részesített, fejeként 200 ezer forintért. Ez kétszáz millió forint, négy nap alatt.

A „Híd a munka világába" foglalkoztatási szövetkezet irodahálózatáról is kiderült, hogy tulajdonképpen kamu, ahogy azt mno.hu feltárta

Eredetileg az országos irodahálózat nyolc egységből állt volna, ebből ötöt vásároltak meg, egyet az ominózus helyszínen, a Gellért-hegy utcában. Az MNO is felfedte, hogy ezekben sehol semmi nincs, az egyik helyszínen a Fantázia Bútorbolt üzemel. Pécs belvárosában találtak egy létező irodát, de az is egy hónapja bezárt a megkeresés időszakában. Kiderült a program gyakorlatban nem működik. Kamuképzések azok voltak. Elvileg a Nemzetgazdasági Minisztérium azt mondta, amikor adatkérést beadtuk, hogy majd a nyáron lesznek a képzések 1 milliárd forintért. Ekkor már ismert volt, hogy a program felfüggesztésre kerül. Szekszárdon ismerek egy roma hölgyet, aki kapott konyha kisegítői képzést. Ez a jól szituált roma hölgy egyébként kereskedelmi szakközépiskolába jár.

Ön azt írta a közösségi oldalán, hogy „be fogjuk bizonyítani azt is: a kormány azzal, hogy az ORÖ-től a Türr Központba irányítja a roma pénzeket, még inkább kiszolgálja ezeknek a pénzeknek az ellopását.”

Ezek a tapasztalatink, amit eddig TKKI-ről tudunk. A szövetkezeti jogoktatásnál durvább, az 1000 roma nő program. Ebből 100 millió forintot költött el az Országos Roma Önkormányzat, 900 milliót a TKKI. Ebből például fejeként uszkve 1 millió forintért pár hetes dajkaképző tanfolyamokat szerveztek. Egy OKJ-iskolában, piaci áron egy ilyen tanfolyam 50-60 ezer forint. Egymillió forintért költségtérítéses alapon az ELTE-t is ellehet végezni. A Türr István Kutatóközpont a pénzek elszórásáról szól.  Az LMP arról is tartott sajtótájékoztatót, hogy a havat a TKKI három kis vidéki udvarán egy budapesti reklámcég takarította el. Huszonöt millió forintért. Elmondásuk szerint azért annyiért, mert el kell szállásolni Ózdon, Miskolcon és Kecskeméten a hólapátoló szakembereket. A TKKI csak annyit üzent, hogy belső vizsgálatot indítanak.  Egyébként magától a Türr Istvántól közérdekű adatot nem igen kapunk, nem válaszolnak, ezért pereket indítottunk.

Ezek szerint a TKKI a nagyobb pénznyelő, mint az Országos Roma Önkormányzat?

Igen, a roma felzárkóztatásra szánt pénzek nagyobb részét a TKKI költötte el, kisebb részben az ORÖ. Ilyen mondjuk az 1000 roma nő program. Rövidesen részleteiben is ismertetni fogunk egy másik 1 milliárdos programot, ami a „roma közizgatási rendszer” kiépítésének jegyében készül, ennek is a kilencven százalékát a Türr István szervezte el. Ez a Híd a munka világa esetében fordítottan arányos.

A Türr István pénzköltéseibe van beleszólása az Országos Roma Önkormányzatnak? Az új ORÖ elnök szerint kellene, hogy legyen.

Értesüléseim szerint eddig elég jó együttműködés volt a TKKI és az Országos Roma Önkormányzat. Hogy, mi lesz ezután azt nem tudni. 

Hegedűs István, az ORÖ elnöke arról beszélt, hogy labilis állapotok vannak, a vidéki roma társadalom nyugtalan. Ki a felelős, kit kell elszámoltatni? A Türr István Képző és Kutató Intézet, az Országos Roma Önkormányzatot, a régi vagy az új elnököt?

Teljesen természetes, hogy ami eddig az ORÖ-nél lezajlott annak Farkas Flórián a felelőse. Farkas Flórián az, aki Orbán Viktor romapolitikai miniszterelnöki megbízottja, fideszes képviselő, a legutolsó időkig az Országos Roma Önkormányzat elnöke volt. Nem kérdéses, hogy roma részről ő a felelős, érthetetlen, ha ezt a felelősséget nem érzi. Ezt előbb-utóbb a kormány be fogja látni.

Mégsem mondom a botrányt „cigánybűnözésnek”, mert ehhez kellett a Fidesz is.

Mi több a legtöbb cégben, ami pályázati pénzekben részesült nem roma emberek ülnek.

Nem látok bele, de azt gondolom, hogy Hegedűs István, a jelenlegi ORÖ elnök azokban az ügyekben, amelyek felmerültek nem nagyon tud felelős lenni, mert ezek hamarabb indultak, mint az ő elnöksége. Egyébként a legutóbb megcsinálták az előző évi költségvetést, ezt olyan záradékkal fogadtatta el, hogy ő csak az utolsó negyedévért vállal felelősséget, mert nem akar a börtönnel játszani.

Hangsúlyoznom kell, ez nagyon fontos, hogy ezeket az ügyeket főleg az Emmi engedte meg. Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere a kezdetben kijelentette: nem tehet semmit, mert ezeket a projekt kiírása megengedte. Ez törvényes. Én is mindig kiemelem, hogy azt, hogy 30 millió forintért tudtak toborzási tanulmányt íratni vagy szintén 30 millióért gépkocsit bérelni, azt a program költségvetése, a project kiírása tartalmazta.

De, a project kiírást maga az Emmi végzi, a felelős támogatási osztály vezetője Dr. Köpeczi-Bócz Tamás volt, aki ma már az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára.

Farkas Flórián állítólag azzal frusztrálja a roma képviselőket, hogy egy szavába kerül és magas rangú barátai segítségével bármikor felszámolhatja az egész roma önkormányzatiságot.

Ez ésszerű taktika, ha erről a kormánytól engedélyt kapott vagy csak ezt harsogja.  Ha az ORÖ az Emmi által a Híd a munka világába program kapcsán lefolytatott vizsgálata miatt közel 300 millió forint visszafizetésére kötelezi az ORÖ-t, akkor a roma érdekképviseleti szervezet még ebben az évben csődbe mehet. Ugyanis az ORÖ kizárólag az állami normatív támogatásából tud működni, ez a pénz a következő évben 361,2 millió forint lesz. A rászoruló roma képviselők esetleg alternatív fizetésre szorulhatnak majd.

Ki kell emelnem, hogy amikor az ORÖ a Híd a munkába programot tárgyalta meg - három perc alatt, öt mondatban - Farkas Flórián már akkor azt mondta, hogy ez az egész azért lesz jó, mert ezen túl majd teljes állásba tudja foglalkoztatni a roma önkormányzati képviselőket. Erről megvan nekem a jegyzőkönyv. Eleve úgy indult a program, hogy ez lesz Farkas Flórián kifizetőhelye. Tehát, ha nem lesz az ORÖ vagy nem tud fizetést adni, akkor Farkas zsarolhatja az embereit, hogy ezen túl majd nem lesz fizetés. De, azt gondolom, hogy az a roma önkormányzati képviselő, aki most Farkas Flóriánra tesz, az egy elég nagy öngólt rúg.

Mi is „adatbőségben szenvedünk”, annyi programot dolgozunk fel, hogy ha ezt egyszerre dobjuk fel, akkor ennek a „szépségei nem jönnek ki.” Ha, tényleg létezik olyan felvétel, amivel, azzal zsarolja Farkas a roma képviselőket, hogy bedöntheti az egész ORÖ-t, akkor nem maradhat a pozíciójában. Ez egyértelmű.

Nem csak a Híd a munka világa, hanem az Országos Roma Önkormányzat költségvetési támogatásának elszámolása körül is vannak hiányosságok…

Igen, erről nyilvánosságra került az ÁSZ jelentése, egészen megdöbbentő dolgok vannak, komoly könyvelési hiányosságok, ezt kell rendbe tenni.

Hozzá kell azonban tennem, hogy ebből az egészből azért lett akkora ügy, mert mikor kihoztam ezeket a közbeszerzési adatokat akkor kilenc roma képviselő nagyon megdöbbent. Mert szembesültek azzal, amit addig csak sejtettek. Majd csináltak egy alternatív vizsgálóbizottságot.

A Fidesz képviselői közül soha nem lesz ilyen arányban ennyi képviselő, aki feláll, majd azt mondja: vizsgáljuk ki ezt az ügyeket!

Tehát túlzásnak tartja az ORÖ megszüntetését, amit például Cserdi független polgármestere javasolt.

Igen, ezt túlzásnak tartom. Ebben a formában, ahogy működött az ORÖ teljesen felesleges. Ilyen alapon azt is mondhatjuk, a magyar parlament is felesleges, azért hogy a fideszesek felvegyék a fizetésüket és megszavazzanak mindent, amit három ember kitalál nincs értelme. Egy jól működő roma önkormányzatra természetesen szükség van.

Az ORÖ korábbi közleménye szerint: "rendkívül veszélyes lenne, ha az LMP (...) teret adna a hátrányos helyzetűekkel szembeni etnikai és szociális szegregációt képviselő ideológiáknak" Rétvári Bence egy parlamenti vitában azt mondta, hogy nem véletlenül pécézte ki magának Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője a roma önkormányzatot. Mit szól ahhoz, ha a rasszista kártya kerül kijátszásra egy korrupciós ügyben?

Nyilvánvalóan butaság. Ez egy régóta leült szál, az LMP nem kap ilyen kritikát. Mi azért tárjuk fel ezeket az ügyeket, mert azoknak a pénzeknek az ellopása a legnagyobb bűn, amit a legszegényebbek, a legrászorultabbak felemelésére szántak.

Ha az LMP kormányra kerülne, mit tenne?

Kivizsgálnánk az ügyeket, bízzunk a büntetőeljárásokban, amit személyi változások, normális működés követhet.  Létezett egy program, az Út a szakmaválasztáshoz, ami arról szólt, hogy roma iskolások, ha elérnek egy bizonyos tanulmányi átlagot, akkor alternatív ösztöndíjat kapnak. Illetve a tanárok is, akik ezekkel a gyerekekkel foglalkoztak.  Ebből a programomból alig látszik valami, nem jön ki a matek, alig kaptak ösztöndíjat. Pedig ezen a vonalon el lehetett volna indulni, ebből lehetne kilábalás. Egyértelmű kritériumok alapján legyen ösztöndíj azoknak a roma gyerekeknek, akik egy bizonyos tanulmányi átlagot elérnek, hogy a tanulás fontosságát lássák azok is, akik eddig nem ebből láttak eredményt. Kit most elkezdünk tanítani, az húsz év múlva lesz diplomás vagy tíz éve múlva szakmunkás.

Tehát nem mindenféle hülyeségre kell költeni, hanem a jövőre!