A keleti vakcinák engedélyezése miatt tett feljelentést Hadházy

A keleti vakcinák engedélyezése miatt tett feljelentést Hadházy

Nyilvánvalóan megállapítható a gyanú, hogy a „Sinopharm” és a „Sputnik V” oltóanyagok OGYÉI általi engedély megadásához nem álltak rendelkezésre elegendő és megfelelő információk és igazolni látszik, hogy az oltóanyagok magyarországi engedélyezéséről szóló döntés nem szakszerűségi szempontok és szakmai előírások alapján született meg, hanem meglehetősen hiányos tények, körülmények és dokumentációk alapján. Mindezzel a magyar állampolgárok millióinak egészségét és életét veszélyeztették indokolatlanu

- írja Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentésében, melyet hivatali visszaélés bűntette, valamint foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntette miatt tett.

Hadházy az itt olvasható dokumentumban kifejti, hogy A Transparency International Magyarország 2021. december 21-én közzétette a honlapján a peres eljárásban közérdekű adatként kiadni kért Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet (OGYÉI) „Sinopharm” és a „Sputnik V” oltóanyagok hazai engedélyezésével kapcsolatos iratokat, azonban ezek egy részét a bírósági korlátozás ellenére kitakarták. 

Hadházy ezeket a részeket láthatóvá tette, és szerinte az OGYÉI a két oltóanyaggal kapcsolatban a nyilvánosság elől olyan tényeket és körülményeket kívánt eltitkolni, mint

  • A teljeskörű helyes laboratóriumi gyakorlat megállapításra és ellenőrzésre nem volt lehetőség.
  • A dokumentáció csak a gyártásfejlesztés kísérleti stádiumát, laborméretű gyártási eljárást mutat be, melynek több lépése manuális sterilfülke alatt történik, ami növeli a hibaforrások, így a hibás gyártás lehetőségét.
  • Több lényeges, a hatékonyságot és biztonságot érintő vizsgálat hiányzik.
  • A készítmény hatóértéke nem állapítható meg pontosan.
  • A készítmény stabilitásáról sem tudhatunk pontosat.
  • Fentiek alapján a klinikai és preklinikai vizsgálatok sem értékelhetőek.