Még nyomoznak, de a honvédelmi tárcának lövése sincs az országot közel egy éve átszelő drónról

Még nyomoznak, de a honvédelmi tárcának lövése sincs az országot közel egy éve átszelő drónról

Hadházy Ákos még január 31-én fordult írásbeli kérdéssel Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterhez, hogy megtudja, mi lett a vizsgálat eredménye a majdnem egy évvel ezelőtt Magyarországot átszelő katonai drón ügyében, ami OFAB 100-120 típusú bombát szállított.

A független országgyűlési képviselő levelében felidézte: 2022. március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterén egy drón haladt keresztül, amely Zágráb város központjában, a Jarun tó mellett zuhant le. A Magyarországra 2022. március 10-én, 23 óra 26 perckor belépő drón több mint 40 percet töltött el a légtérben.

Hadházy arról érdeklődött, hogy indult-e az eset miatt hivatalos vizsgálat, és ha igen, akkor azt ki rendelte el, mely szerv folytatja, és van-e már eredménye?

Továbbá arra is kíváncsi volt, hogy

  • ha nem indult vizsgálat, akkor miért nem tartották ezt szükségesnek?
  • ha indult vizsgálat az esetleges mulasztás feltárására, az milyen eredménnyel zárult?

A válaszra elég sokat kellett várni, Szalay-Bobrovniczky Kristóf ugyanis csak február 15-én reagált, egyetlen mondattal. Abból viszont gyakorlatilag csak az derült ki, hogy (legalábbis hivatalosan) nem lehet tudni semmit.

Íme a honvédelmi miniszter válasza:

"Tájékoztatom, hogy az eset kapcsán hivatalos vizsgálat indult, a nyomozást elrendelték. A nyomozati eljárás lezárásáig a honvédelmi tárca nem rendelkezik információval."

Mint arról beszámoltunk, nagy nemzetközi visszhangot váltott ki, amikor március 10-én Zágrábban éjjel, egy kollégium közelében lezuhant egy 6 tonnás, TU-141-es pilóta nélküli hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép, ami Magyarországon is átrepült, mintegy 40 percet töltve a magyar légtérben. Az első vizsgálatok szerint a szovjet gyártmányú repülőgépeken használt légibomba maradványait találták meg a roncsok között. A becsapódás helyén mintegy 5 méter átmérőjű kráter keletkezett. A környéken megsérült 96 gépkocsi, a károk összértéke 600 ezer kuna.

Érdekesség, hogy valószínűleg még a magyar légtérben volt a drón - hiszen 40 (azaz negyven) percig egy olyan állam területe fölött repkedett háborítatlanul, amelynek van egy nukleáris erőműve az ország közepén, amikor magyar idő szerint 21:41 perckor már át is írták az oroszok a TU-141-es angol nyelvű Wikipédia oldalát.