Hajsza az isztambuli merénylő után: újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe

A merénylő még szökésben.

Az Anadolu török hírügynökség szerdán jelentette, hogy a nyugat-törökországi Izmir városában öt embert vettek őrizetbe, akik gyaníthatóan kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal, amely a merényletet magára vállalta.

A Dogan hírügynökség értesülése szerint az izmiri rendőrségi akció célpontja három olyan család volt, amely húsz napja érkezett oda a közép-törökországi Konya városából. Az eddigi információk szerint Konyában tartózkodott a feltételezett merénylő is, mielőtt Isztambulba utazott. A hírügynökség úgy tudja: 27 embert - köztük nőket és gyerekeket - állítottak elő. Őrizetbe vették a merénylő feleségét is, aki a hatóságoknak azt mondta: fogalma sem volt arról, hogy férje az Iszlám Állam szimpatizánsa lenne, az isztambuli eseményekről pedig csak a televízióból értesült.

Az Anadolu kedden arról számolt be, hogy a 39 halálos áldozatot követelő merénylettel kapcsolatban őrizetbe vettek 14 embert, az NTV török televízió pedig azt jelentette, hogy két külföldi állampolgárt fogtak el az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtéren. A Dogan hírügynökség estére azonban már csak egy kirgiz férfiról írt, akit azért vettek őrizetbe, mert hasonlít a terrortámadás elkövetőjére. A 28 éves Akhe Masrapovot egy órával a repülőtéri eset után szabadon engedték.

A szökésben lévő merénylő személyét már ismerik a török hatóságok, a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik, de a kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.