Hiába az áfacsökkentés, alig olcsóbb hal, mert herpeszesek lettek a halak

:(

Az Index írja az RTL Klub híradójára hivatkozva, hogy januártól ugyan tényleg olcsóbban esszük a halat, de nem annyival, amennyivel lehetne az áfacsökkentés után.

Az RTL megkérdezte a MA-HAL termelői szervezetet, hogy, tessék csak mondani, hova tűnt a különbözet? A válasz: terjed a halherpesz. Ez a betegség a kopoltyú egy részének elhalását okozza, így nem jut elég oxigénhez a hal. A Nébih szerint a magyar tavakban nincs halherpesz egy mentesítőprogram miatt, de máshol igen, ami hatással van a magyar piacra is.

Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője azt is hozzátette, elképzelhető, hogy év végén drágább lesz a hal, mint év elején volt, mert a környező országok rossz helyzete miatt sok halat exportálnak.

A Földművelésügyi Minisztérium viszont, tökéletesen ellentmondva a szakmának, kijelentette, hogy mind a piaci, mind a halgazdálkodási körülmények lehetővé teszik, hogy a kereskedők tovább tudják csökkenteni az árakat.

Elkezdtünk halat enni

A Magyar Hírlap azt írja, hogy kiugró volt a halfogyasztás év elején, a kormánypárti médium ebből arra következtet, hogy célt ért a haláfa csökkentése, ami ugye 27-ről 5 százalék lett idén.Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője a lapnak elmondta, hogy a legtöbb halat az év végi ünnepi időszakban esszük.

(kép: RTL Klub)