Halálra ítélték a zsidó központra támadó férfit

Kansasban épp fél évszázada volt legutóbb kivégzés. 

A 74 éves Frazier Glenn Crosst méreginjekcióval végzik ki. Cross korábban a Ku-Klux-Klan fajüldöző szervezet magas rangú tagja volt. A bíró ítélethirdetését náci - karlendítéses - tisztelgéssel fogadta, és az őröknek erővel kellett kivonszolniuk a tárgyalóteremből az üvöltöző Crosst.
 
"Egy nap szellemem kikel a síromból, és megtudjátok, hogy igazam volt! Boldog vagyok!" - ordította a halálra ítélt.
 
Cross a tárgyaláson tettét indokolva azt mondta, azért akart zsidókat ölni, mert - szerinte - ők tartják a kezükben a médiát, a pénzügyintézeteket és a kormányt.
 
"A zsidók a fehér fajt pusztítják" - mondta és azt hangoztatta, hogy hazafinak érzi magát.
 
Három halálos áldozata közül mindazonáltal egyik sem volt zsidó. Cross támadásai során rálőtt további három emberre, amit három rendbeli emberölési kísérletként vett számba a bíró az ítélet mérlegelésekor.
 
Kansasban épp fél évszázada volt legutóbb kivégzés. A szövetségi állam a halálbüntetést egy időre eltörölte, majd 1994-ben visszaállította.
 
Cross tavaly áprilisban a keresztény virágvasárnapra és a zsidó pészahra való felkészülés utolsó napjára időzítette támadását: először egy közösségi központot támadott meg, ahol tizenévesek énekversenye zajlott. Ott agyonlőtt két embert - egy metodista hitű fiút és annak nagyapját -, majd pár utcával odébb egy nyugdíjas otthonban lövöldözött, és megölt egy katolikus nőt.