HÖOK: "Ne a rászoruló hallgatók lakhatásán spóroljunk!"

HÖOK: "Ne a rászoruló hallgatók lakhatásán spóroljunk!"

Az energiaárak emelkedése a felsőoktatási intézmények számára is számottevő terhet jelent, melynek okán egyes intézmények már most rövidebb szorgalmi időszakkal, őszi szünet elmaradásával, két szemeszter közötti téli szünettel stb. készülnek - írja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája hétfői közleményében.

"A tanév rendjének módosítása a hallgatók szempontjából addig elfogadható, amíg az nem jelenti az oktatás minőségének, valamint hozzáférhetőségének csökkenését.

A hallgatók lakhatása viszont nem lehet a spórolás eszköze: a kollégiumok bezárása a szorgalmi és a vizsgaidőszak ideje alatt elképzelhetetlen és elfogadhatatlan megoldás! Több egyetem részéről is felmerült, hogy a két szemeszter között “téli szünet”-et hoz létre, mely idő alatt az egyetem felfüggeszti tevékenységét. Ez esetben is szükségesnek tartjuk, hogy azok a hallgatók, akik életvitelszerűen laknak kollégiumban, vagy akiket (diák)munkájuk az egyetemvároshoz köt, intézményi engedéllyel maradhassanak a kollégiumban.

Továbbá már most is érkeztek hozzánk visszajelzések, miszerint a kollégisták szobájában a 18 fok nem elegendő az életvitelszerű tartózkodáshoz, így nyomatékosan kérjük, hogy a 18 fokos limit ne vonatkozzon a kollégiumi épületekre"

- közölték.