A nemzetközi vizsgálóbizottság tagja állítja: Handó Tünde nem válaszolt a kérdéseikre

A nemzetközi vizsgálóbizottság tagja állítja: Handó Tünde nem válaszolt a kérdéseikre

A hvg.hu azt írja, hogy Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke nem válaszolt az Európai Bírói Egyesület vizsgálóbizottságának kérdéseire. Csütörtökön írtunk arról, hogy november végén Budapesten járt az Európai Bírói Egyesület munkacsoportja, ami a bírói függetlenséget, illetve a bírák kinevezési gyakorlatának jogszerűségét vizsgálta, miután a Nemzetközi Bírói Egyesület tavaly októberi, marrakesi ülésén a magyar igazságszolgáltatás helyzetét is napirendre tűzték. Arról már szintén a hvg.hu számolt be csütörtökön, hogy elkészült a szervezet jelentése Magyarországról, és abban súlyos állítások fogalmazódnak meg Handó Tündéről, az OBH elnökéről. A nemzetközi szervezet szerint egyértelműen az ő felelőssége, hogy elmérgesedett a viszonya az Országos Bírói Tanáccsal (OBT).


A hvg.hu-nak nyilatkozó Günter Woratsch, aki maga is tagja volt az Európai Bírói Egyesület vizsgálóbizottságának, azt állítja:

„Handó Tünde ragaszkodott az előre elkészített beszédéhez, amelyben az Országos Bírói Hivatal (OBH) munkáját dicsérte, és elutasított minden, a vizsgált témakörben történő kérdezési kísérletet.”

Woratsch szerint a vizsgálóbizottság tagjainak sikerült minden megkérdezett személlyel konstruktív megbeszélést folytatni, kivéve az OBH elnökét, aki nem válaszolt az előzetesen vele közölt témakörökkel kapcsolatos kérdésekre. A hvg.hu-t előzetesen az OBH is megkereste, amely közölte:

„a Nemzetközi Bírói Egyesület háromtagú delegációja 2019. április 25-én járt az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökénél, ahol részletes tájékoztatást kaptak az OBH és a bírósági szervezet tevékenységéről, eredményeiről”.

E szerint valótlan az a sajtóhír, hogy az OBH elnöke „nem volt hajlandó beszélni” a nemzetközi szervezettel. A hvg.hu-nak nyilatkozó Günter Woratsch azonban másképp emlékezik, ő azt mondja: a Handó Tündével való megbeszélés egy óra után véget ért, a további programokon ő már nem vett részt, a vizsgálat témája, azaz OBH elnöke és az őt felügyelő OBT között kialakult, egyre elmérgesedettebb helyzet és a vezetői kinevezések nem kerültek szóba.

„A bizottság tagjaként visszautasítom az Országos Bírói Hivatal elnöke által néhány médiában terjesztett állításokat azzal kapcsolatban, hogy a bizottság tagjai minden kérdésre választ kaptak”

– jelentette ki a vizsgálóbizottság jelentésében közreműködő Woratsch a lapnak.

A legutóbbi hírek szerint már az Alkotmánybíróság előtt van az OBH elnöke és OBT közötti konfliktus elmérgesedő ügye. Az OBT múlt szerdai határozatával indítványozta Handó Tünde menesztését, kifogásolva egyebek mellett az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát és az előterjesztések benyújtásának megtagadását.