Harmadfokú hőségriasztást rendeltek el szerdától péntek éjfélig

Harmadfokú hőségriasztást rendeltek el szerdától péntek éjfélig

Müller Cecília országos tisztifőorvos és az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján

a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást adták ki az illetékes szervek augusztus 17-én, szerdán 0 órától augusztus 19-én pénteken 24 óráig

– közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden. A riasztás az ország egész területére érvényes.

A hatóságok felhívják az emberek figyelmét, hogy

a hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást.

Az autósokat is óvatosságra intik, kedvezőtlen hatással lehet rájuk a hőség. Akik vízparton nyaralnak, azok kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennek és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel – kérik a néptől. Gyakori a napégés és napszúrás ilyenkor, a gyerekek bőrvédelme kiemelten fontos, hisz a gyerekkori napégések később bőrrákos megbetegedést okozhatnak. Érdemes magas faktorszámú naptejet használni, időről időre bekenni vele a gyerekeket. Könnyű ruházatot, sapkát, kalapot, árnyékot és hidratálást is javasolnak.

Napégés esetén hűteni kell a kipirosodott, égő bőrfelületet, majd bőrnyugtató készítménnyel kell kezelni, újra nem engedni a napra a delikvenst. Napszúrásos tünetek esetén (fejfájás, hányinger, hányás, levertség) bőséges folyadékot kell biztosítani, árnyékos, fedett helyre, akár beltérbe kell vinni a beteget, akár fájdalomcsillapítóval ellátni.

A közleményben hozzátették: még mindig tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban, kiemelten az erdőkben és azok környékén. Nagyon sok ugyanis a szabadtéri tűz, idén már 14 ezer ilyen volt. A kertben ugyanakkor lehet bográcsozni, grillezni, szalonnát sütni, de amíg ilyen száraz és meleg az idő, jobb a tűzgyújtást elkerülni.