Harminckétezren a Quaestor károsultakért a Báthory utcában

A „Harminckétezren a Quaestor károsultakért” – Facebook csoport szerint a Quaestor Zrt. és a Quaestor Financial Hrurira Kft. több tízezer család életét tette tönkre a Magyar Nemzeti Bank és a kormány tevőleges asszisztálása mellett. A szervezők úgy vélik, hogy a szándékos félretájékoztatás következményeként, „keményen dolgozó kisemberek” tízezrei veszítették el életük teljes megtakarítását. 

"Matolcsynak szemüveg kell”

A kisbefektetők ezért pártmentes, civil demonstrációt hirdettek meg, melynek célja az volt, hogy felhívja a kormányzat és társadalom figyelmét a Quaestor károsultak súlyos veszteségeire és követeléseire. A több száz fős tömegben megjelentek a „Lopás MNB felügyelettel” a „Fidesz-Fizess!” és a „Matolcsynak szemüveg kell” frappáns feliratú táblák is.

A résztvevők százszázalékos és haladéktalan kártalanítást követeltek, meg annak nyilvánosságra hozatalát, hogy ki és mikor utasította a Quaestort készpénzátutalásra az állampapírok kiadása helyett. Természetesen az érintettek azonnali felelősségre vonása is szóba került. Az alfahir.hu helyszíni értesülései szerint Szijjártó Péter és Matolcsy György nevét is szájára vette a tiltakozó tömeg.

Eközben a független szervezésű eseménytől pár száz méterre megkezdődött a baloldali pártok közös tüntetése, "Fizessen a Fidesz" - QuaestOrbán a károsultak napja címen.

Beva fizet a Fidesz helyett

A Befektető-védelmi Alap (Beva) igazgatósága pénteki ülésén, a két független jogi szakvélemény figyelembe vételével úgy döntött, kártalanítja a Quaestor Értékpapír Zrt. fiktív kötvénnyel rendelkező befektetőit.

A hatályos jogszabály szerint jelenleg 20 ezer euróig köteles kártalanítani a Beva, azonban Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön bejelentette, hogy a frakció legkésőbb péntek estig törvényjavaslatot nyújt be a Quaestor-károsultak kártalanítására. Az új javaslat értelmében minden érintettet 100 ezer euróig, azaz 30 millió forintig kártalanítanának egy alapon keresztül, várhatóan legkésőbb július végéig.

A Párbeszéd Magyarországért a mai tüntetéssel egy időben kiadott közleménye szerint Rogán törvényjavaslata a felelősséget elhárító, ezért gerinctelen, bűnpártoló álmegoldás. A mikropárt szerint a javaslat eltussolja a bennfentes információk alapján intézkedő kormányzati vezetők és az MNB felelősségét.