Háromezer hadkötelest hívnak be Kárpátaljáról

Mintegy háromezer 20 és 60 év közötti katonaviselt vagy katonai szakképesítéssel rendelkező hadköteles személyt hívnak be az ukrán hadseregbe Kárpátaljáról a részleges mozgósítás 2015. január 20-án kezdődő negyedik szakaszában – közölte szerdai ungvári sajtótájékoztatóján Ivan Vaszilcjun ezredes, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság parancsnoka.

Vaszilcjun elmondta, hogy a múlt évi három mozgósítás során ugyancsak háromezer főt hívtak be Kárpátaljáról a hadseregbe, és több mint ötszáz esetben indítottak hatósági eljárást olyan személyek ellen, akik nem tettek eleget a behívási parancsnak. 
    
Az ezredes egyben cáfolta azokat a Kárpátalján lábra kapott híreszteléseket, amelyek szerint a hadköteles férfiak csak a katonai hatóságok engedélyével utazhatnak külföldre. Vaszilcjun hangsúlyozta, hogy nincs ilyen felsőbb utasítás, és szerinte a hasonló szóbeszédek "provokációk".
    
A hadkiegészítő parancsnokság közlése szerint a múlt évben Kárpátaljáról 49 katona (köztük két beregszászi magyar), négy határőr és az Ajdar nevű zászlóaljban szolgáló két önkéntes vesztette életét a kelet-ukrajnai harcokban.