Háromlépcsős megközelítést javasol Kína a palesztin kérdés megoldására

Háromlépcsős megközelítést javasol Kína a palesztin kérdés megoldására

A kínai külügyminiszter felvázolta azt is, hogy Peking nem táplál önös érdekeket a palesztin üggyel kapcsolatban.

A palesztin ügy a közel-keleti térség központi kérdése, Kína mindig is határozottan támogatta a palesztin népet legitim nemzeti jogainak helyreállításában, ezért Peking háromlépcsős megközelítést javasolt a palesztin kérdés megoldására - jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter kedden.

A külügyi tárca vezetője a palesztin csoportok háromnapos pekingi megbeszélésének záróünnepségén elmondta, hogy Kína nem táplál önös érdekeket a palesztin kérdéssel kapcsolatban, az elsők között volt, akik elismerték a Palesztin Nemzeti Felszabadítási Mozgalmat (Fatah) és a Palesztin Hatóságot.

"A konfliktus mélypontjáról való elmozdulás érdekében Kína háromlépcsős megközelítést javasol"

- fogalmazott Vang Ji.

Az első lépés az átfogó, tartós és fenntartható tűzszünet mielőbbi előmozdítása a Gázai övezetben, valamint a humanitárius segítségnyújtás és a segélyekhez való hozzáférés biztosítása, amelyben a nemzetközi közösségnek is együtt kell működnie.

A második lépésként Peking a "palesztinok kormányozzák Palesztinát" elv fenntartását és a közös munkát hangsúlyozta, előmozdítva ezáltal a háború utáni kormányzást a Gázai övezetben.

"Gáza Palesztina elválaszthatatlan és fontos része, a háború utáni újjáépítés mielőbbi megkezdése a következő szakasz sürgős kérdésévé vált. A nemzetközi közösségnek támogatnia kell a palesztin frakciókat abban, hogy nemzeti konszenzussal alakítsanak ideiglenes kormányt a Gázai övezetben és Ciszjordánia hatékony irányítása érdekében" - áll a javaslatban.

Vang szerint a harmadik lépés pedig az, hogy Palesztinát az ENSZ teljes jogú tagjává kell tenni, és meg kell kezdeni a kétállami megoldás megvalósítását. Emellett támogatni kell egy jelentősebb, tekintélyesebb és hatékonyabb nemzetközi békekonferenciát.

"A nemzetközi közösségnek komoly hozzáállással kell támogatnia az érintett feleket a háromlépéses megközelítés végrehajtásában"

- hangsúlyozta a külügyér, hozzátéve, hogy a tűzszünet és a humanitárius segítségnyújtás a legfontosabb prioritás jelenleg.

(Címlapkép: Vang Ji kínai külügyminiszter beszél a 60. müncheni biztonságpolitikai konferencián a müncheni Bayerischer Hof szállodában 2024. február 17-én. MTI/EPA/Szilágyi Anna)