Hárompárti magyar összefogás Kovászna megyében

A Kovászna megyei tanács RMDSZ és MPP frakciója a megállapodásban vállalta, hogy együttműködik minden olyan nemzetpolitikai kérdésben, amely Székelyföld ügyét érinti, politikai és önkormányzati szinten együttműködnek a közösségi szimbólumok védelme, elismertetése, tiszteletben tartása és használata érdekében. Az EMNP frakciójának csatlakozását ehhez a megállapodáshoz napirend előtti felszólalásában Bedő Zoltán, a Néppárt vezérszónoka jelentette be - számolt be a Háromszék című napilap.

Balázs Attila, az EMNP megyei elnöke és Benedek Erika frakcióvezető utóbb közleményben pontosította, hogy nem választási megállapodásról van szó: az EMNP "Háromszéken nemzetpolitikai és régiófejlesztési kérdésekben együttműködik megyei tanácsbeli partnereivel, amennyiben az intézkedések a közösség és az autonómia ügyét szolgálják".

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat RMDSZ-es elnöke azonban a Transindex című portálnak úgy nyilatkozott: azt is elképzelhetőnek tartja, hogy Háromszéken a jövő évi önkormányzati, illetve parlamenti választásokon EMNP-s és MPP-s jelöltek is induljanak az RMDSZ listáin.

"Az emberek azt szeretnék, hogy fejlődés legyen, nem pedig civakodás, az emberek azt szeretnék, hogy jobban éljenek. Tetszik, nem tetszik, a politizáló elitnek ezt figyelembe kell vennie, és eszerint kell gondolkodnia és dolgoznia. Lejárt az az időszak, amikor nyegle módon válaszolgatunk egymásnak, amikor nemet válaszolunk. Csak igenekkel lehet előre lépni, nemekre nem lehet jövőt építeni" - mondta a Transindexnek az RMDSZ politikusa.

Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke egy hete jelentette be, hogy pártja önállóan indít
jelölteket a jövő évi romániai önkormányzati választásokon, nem köt országos választási szövetséget, de minden olyan helyi szövetséget támogatnak, amely erősebb magyar képviseletet eredményezhet.

A 28 tagú Kovászna megyei tanácsban az RMDSZ-nek tizenhat, az MPP-nek három,az EMNP-nek négy tagja van, míg a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) három, az ellenzéki  
Nemzeti Liberális Párt (PNL) pedig két képviselővel rendelkezik.