Használt lakásra és felújításra is kiterjesztenék a csok-ot

A Jobbik a használt lakásokra és a felújításokra is kiterjesztené a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) felhasználási lehetőségeit.

Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: jó, előremutató kezdeményezésnek tartják a 10+10-es kormányzati javaslatot, ám azzal jelenlegi formájában "csak a felső középosztály, vagy az annál is gazdagabbak" tudnak élni.

A Jobbik két ponton szélesítené a felhasználás lehetőségeit. Javaslatuk szerint a 10 millió forintos kedvezményes hitelt két további dologra is fel lehetne használni:

  • használt lakás vásárlására
  • lakásfelújításra, amennyiben az egy legalább egy energetikai osztállyal javítja az ingatlan állapotát.

Rámutatott: ez "valódi rezsicsökkentést jelentene", nem olyat, amilyet "a másik zsebünkből ki lehet venni". Szavai szerint a Jobbik javaslata a jelenlegi kormányzati elképzeléssel ellentétben nem csak a lakóparkokat építő multiknak és nagy cégeknek, hanem a kis-és közepes vállalkozásoknak is segítene, hogy megrendeléshez jussanak.

Hozzátette: a csok kibővítése mellett nagyon fontosnak tartja, hogy

állami bérlaképítési program is induljon,

amellyel az "elképesztően elszabadul"  budapesti albérleti árak teremtette válságos lakáshelyzeten is javítani lehetne, és lassíthatná a kivándorlást is.

Z. Kárpát hangsúlyozta, hogy a jobbikos javaslattal járó többletkiadások az ingatlanpiac felpörgésének, és a különböző szolgáltatások után fizetett adóknak köszönhetően

4-6 éven belül megtérülnének.

A politikus szerint az elképzelés költségvetési fedezete is meglenne, hiszen a legutóbbi büdzsét a kormány úgy fogadtatta el a parlamenttel, hogy abban több százmilliárd forintnyi szabadon felhasználható tartalékot különítettek el számos minisztérium számára. Ez lényegében a "kormány zsebpénze", amit az Országgyűlés felhatalmazása nélkül költhet el saját hatáskörben. Ennek az összegnek

az egyötöd-egyhatod részéből

megvalósítható mi lenne a csok Jobbik által kezdeményezett kiszélesítése.