Hatalmas embercsempész-bandát kapcsoltak le

A spanyol rendőrség őrizetbe vette egy embercsempész hálózat 89 tagját, akik kínaiakat és pakisztániakat juttattak el más országokba.

A madridi belügyminisztérium közlése szerint a hálózat tranzitpontként használta Spanyolországot, az ország északkeleti részén lakásokban szállásolva el az érkezőket, amíg azok hamis utazási papírjaik elkészültére vártak.

A csempészek fejenként akár 20 ezer eurót is (több mint 6 millió forintnak megfelelő összeget) behajtottak megrendelőiktől - a felét még hazájukban, a másik felét pedig megérkezésük után.

Ha a második részletet az illegális bevándorlók nem tudták kifizetni, úti okmányaikat visszatartották, és sok esetben életveszélyesen megfenyegették családtagjaikat.

A letartóztatottak ellen bűnszövetkezethez való tartozás, valamint irathamisítás és külföldi állampolgárokkal szemben elkövetett bűncselekmények címén emelnek vádat - közölte a spanyol belügyminisztérium. A bűnözők más országokban működő embercsempész bandákkal is együttműködtek.

A nyomozás azután indult meg ellenük, hogy spanyolországi repülőtereken több olyan embert is letartóztattak, aki többek között Dél-Koreából, Japánból, Malajziából és Portugáliából származó hamis útlevéllel érkezett az országba.