Hatalmas összeget szakított a kaszinóbizniszből Andy Vajna

6 milliárd 128 millió 526 ezer forint nyereséget ért el. Ez kétszerese az egy évvel korábbi 3 milliárd 63 millió 378 ezer forintnak.

A fideszes kormánybiztos cége azonban - mint minden évben - ezt a profitot luxemburgi offshore cégének, a Las Vegas Casino S.á.r.l.-nek fizeti ki osztalékként - derül ki a cég május 31-én este az Igazságügyi Minisztérium honlapján közzétett éves beszámolójából. Az Orbán-kormány időszakában a filmipari biztos kaszinócége összesen 12 milliárd 338 millió 288 ezer forint osztalékot fizetett ki a luxemburgi anyacégnek.

Így alakult az osztalékfizetés évről évre (eFt-ban):

Nincs online pénztárgép a kaszinókban

A fideszes kormánybiztos kaszinóbirodalmát számos kiváltsággal ruházta fel a kormányzat. A hatalmas forgalmuk ellenére a Fideszben nem találták fontosnak, hogy a kaszinókba is kötelezővé tegyék az online pénztárgépek használatát. Így gyakorlatilag Andy Vajna saját maga ellenőrzi a kaszinóbiznisz forgalmát és tisztaságát. Ez a nagyvonalúság már csak azért is érdekes, mert néhány hónapja Varga Mihály jelentette ki, hogy a készülékek alkalmazása mintegy 150 milliárd plusz bevételt hozott az országnak. Ennek fényében meglehetősen furcsa, hogy akkor miért nincsenek a NAV-hoz bekötött pénztárgépek a több száz milliárd forintos forgalmat lebonyolító, és ennek csupán a töredékét adózó kaszinó üzletágban.

Van fideszes magyarázat az offshorozásra is

A múlt héten, Halász János sajtótájékoztatóján kollégánk a fideszes offshore-lovagokról tett fel kérdéseket, szóba került többek között Andy Vajna is. A Fidesz-frakció szóvivője annyival tudta le a választ, hogy „Andy Vajna pedig nem tagja a Fidesznek”. Ez persze, kétség kívül igaz, csak éppen kormánybiztos...

Bánki Erik fideszes képviselő a minap azt nyilatkozta, nincs meggyőződve az Európai Bizottság elkötelezettségéről az offshore elleni küzdelemben, mert a testület elnöke, Jean-Claude Juncker éppen egy offshore paradicsomnak számító ország, Luxemburg miniszterelnöke volt.

A Jobbik nincs meggyőződve Orbán Viktor elkötelezettségéről az offshore elleni küzdelemben, mert kormánybiztosa, Andy Vajna éppen egy offshore paradicsomnak számító országba, Luxemburgba lapátolja ki a személyre szabott törvényalkotás és adókedvezmények adta lehetőségek révén megszerzett milliárdjait – írja az ügyre reagálva Szilágyi György, a legnagyobb ellenzéki pát országgyűlési képviselője keddi sajtóközleményében.