Hatalmas zavar a Fideszben Vona felszólalása miatt! Lejáratókampány indulhat a Jobbik elnöke ellen

Fideszes forrásaink szerint nagy zavart okozott a kormánypártnál a Vona-Orbán csörte.

Míg a kormánypárti politikusok nyaraltak, addig kommunikációs gépezetük serényen munkálkodott. Az elmúlt hónapokban gőzerővel zajlott az október 2-ára kiírt kötelező betelepítési kvótákról szóló népszavazás állami kampánya. Különböző, a migráció veszélyeire figyelmeztető plakátok ezrei lepték el az országot, a tévé és rádiók adásait elárasztották a nem szavazatokra buzdító hosszabb-rövidebb spotok.

A nyár úgy telt el, hogy a gép dolgozott, az alkotó pedig pihent. Az idilli állapot azonban gyorsan megváltozott az Országgyűlés őszi ülésszakának hétfői első munkanapjával. Történt, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke, kemény hangvételű napirend előtti felszólalásában ismételten felhívta a kormányfő figyelmét arra, hogy az általuk erőltetett népszavazás egy drága és bizonytalan megoldás, a Jobbik által javasolt alaptörvény-módosításhoz képest. Érvénytelensége esetén pedig Brüsszel komoly ütőkártyához jutna az országgal szemben. Figyelmeztette továbbá Orbán Viktort arra, hogy a referendum bukása esetén személyesen őt terheli majd a felelősség és le kell mondania.

A Jobbik elnöke igazából nem mondott semmi olyat, amit korábban ne tett volna meg, csakhogy fideszes berkekből kiszivárgott információk szerint mostani beszéde hatalmas zavart okozott a kormánypárti körökben. Sokan most döbbenhettek rá arra, hogy a kvótareferendum hatalmas bukás lehet. Erre pedig jó okuk van, a hétfőn megjelent legújabb közvélemény-kutatás szerint ugyanis, jelen pillanatban megjósolhatatlan, hogy érvényes lesz-e a népszavazás.

Tehát hiába a kampányra közpénzekből elköltött milliárdok, bőven benne van, hogy a kormány számára hatalmas égés lesz a referendum. Vona szavai tehát ezért okozhattak hatalmas, soha nem látott pánikot fideszes körökben. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor válaszában már a bukás lehetőségét is előre megmagyarázta.

Információink szerint a Fidesz kommunikációs stábjában attól tartanak, hogy átjön Vona Gábor üzenete, miszerint Orbán teljesen feleslegesen kockára tette, hazárdjátékba vitte Magyarországot.

Hogy a helyzetet mentsék, a főként állami hirdetésekből összegründolt Habony-médiabirodalom hajóágyúiba már keresik a muníciót a Vona Gábor ellen indítandó össztűzhöz. A Jobbik elnökének hiteltelenítésével próbálhatják majd meg tompítani, az esetleges bukás miatt nyakukba hulló népszavazási pallos élét. Várható, hogy az elkövetkező néhány hétben a Ripost, a 888, az Origo, és a TV2 minden eszközzel próbál majd fogást találni Vonán.

Érdemes továbbá megemlíteni, hogy a kormánypártok 2014-ben rövid idő alatt szavazótáboruk jelentős részét elveszítették. A tavaly nyáron tetőző menekültválság segített nekik visszaszerezni az elbizonytalanodott választóik többségét. Az érvénytelen kvótanépszavazással azonban a kormány elbukhatja utolsó kommunikációs aduászát. Ezért pedig 2018-ban nagy árat fizethetnek.