Határőrség nélkül nem küzdhetünk az embercsempész bandák ellen

A határőrség nélkül a kerítés csak egy kikerülendő akadály. A bűnözők szabadon járhatnak-kelhetnek.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján örömét fejezte ki amiatt is, hogy a nemzeti párt által évek óta hangoztatott migráns-problémát most már kiemelt fontossággal kezeli a kormány.
 
A politikus kifejtette: természetesen támogatják a határzár létesítését, ugyanakkor utalt arra is, hogy a kabinet valószínűleg még nem egyeztette elképzeléseit Brüsszellel, csak a közvélemény előtt lebegtette meg a terveit.
 
Ettől függetlenül, a lépés iránya helyes - hangsúlyozta Z. Kárpát Dániel, azonban a teljes megoldáshoz ennél sokkal több és drasztikusabb lépések megtételére lenne szükség - tette hozzá.
 
Az ellenzéki honatya ugyanakkor fontosnak tartotta azt is kiemelni, hogy a Jobbik minden egyes valódi üldöztetés elől menekülő embernek segítő kezet akar nyújtani.
 
Jelen helyzetben az önálló határőség felállítása nem halogatható tovább - szögezte le az országgyűlési képviselő. Szerinte a 2008-ban leépített, megszüntetett, rendőrségbe olvasztott szervezet nem képes olyan hatékonysággal működni, mint egy autonóm hatóság.
 
A Jobbik korábban is több olyan költségvetési törvényre vonatkozó módosító javaslatot nyújtott be, amelyek sok milliárd forinttal támogatnák akár a rendőrségen belül működő határőrséget is, egyben elegendő műszaki, technikai eszközzel, valamint emberállománnyal biztosítva annak hatékony működését.
 
Z. Kárpát Dániel figyelmeztetett: a kerítés felállításának hírére pánikszerű, erőteljes menekültáradat megindulása várható, amelynek első jelei már most is látszódnak.
 
Ennek megakadályozására elképesztő emberi erőforrásra lesz szükség - figyelmeztetett a politikus, aki felhívta a figyelmet arra az emberfeletti küzdelemre is, amit Ásotthalom polgármestere, Toroczkai László és három mezőőr kollégája nap mint nap megvív a zöldhatáron. A jobbikos honatya elmondta, amikor tapasztalatszerzés céljából elkísérte a mezőőröket, meg kellett bizonyosodnia arról, hogy a megfelelő állami forrás hiánya miatt nincs elegendő rendőri jelenlét a térségben. Pusztán a hatóság lekövető magatartása tapasztalható.
 
Kicsit odébb evezve, Z. Kárpát Dániel a szegedi eseményekre is kitért.
 
Ahogy arról korábban írtunk, a csongrádi megyeszékhely határában és kertvárosi övezetében is megjelentek az illegális menekültek csoportjai, akiknek egy részét csónakokon viszik a partra az embercsempészek, ahol aztán helyi taxisok egy része továbbfuvarozza őket Budapestig vagy Bécsig.
 
Hiába a kerítés, ha nem tudunk a bűnözők útjába állni; az embercsempészek alternatív megoldásokkal élve megkerülik majd a védvonalat - tette hozzá.
 
Z. Kárpát Dániel összefoglalta a Jobbik hosszútávú céljait:
- egy önálló határőrséget kell felállítani, a megfelelő anyagi forrásokkal ellátva;
 
- az összes nyílt, vagy részben nyílt szállót zárttá kell tenni, hogy a lakossággal történő kontaktust, illetve a terrorveszélyt minimalizálni tudjuk;
 
- a menekülttáborokat lakott területen kívül kell elhelyezni;
 
- meg kell teremteni a visszafordíthatóság jogi feltételeit;
 
- végül pedig megoldást kell találni a Nyugat-Európából hazánkba visszatoloncolt tíz- százezer menekült jelentette kihívásra is.
A Jobbik azt szeretné, hogy az emberiesség alapján elvárható segítségnyújtás után a valódi menekültek sorsa rendeződjön, ugyanakkor ne Magyarországon képzeljék el a jövőjüket.