Határozottabb drogpolitikát követel a Jobbik alelnöke

A politikus felhívja a figyelmet a Nemzeti Drog Fókuszpont által 2015 év elején készített felmérésre, amely során a drogambulanciák klienseit megkérdezve mérték fel, hogy mennyi volt átlagosan az egyes kábítószerek utcai ára:

  • a leggyakoribb említéseket nézve a kokain grammját 15.000, a heroinét pedig 10.000 forintért lehetett beszerezni;
  • jóval alacsonyabb árkategóriát jelent az amfetamin (3000 Ft/gramm), az LSD (szintén 3000 Ft/adag), valamint a marihuána és a hasis (2500-2500 Ft/gramm).

Emellett – többek közt – a szintetikus fű (szintetikus kannabinoiddal kezelt növényi keverékek, Spice néven) legutolsó vásárláskori árára is rákérdeztek. A leggyakrabban említett ára 1000 Ft/gramm volt, de a legalacsonyabb ár, amiről beszámoltak a megkérdezettek, mindössze 250 forint grammonként. Ahogyan Zacher Gábor toxikológus fogalmaz: „veszélyesen olcsó”.

Apáti rámutat: emiatt könnyen megszerezhető a fiatal felnőttek, a felsőoktatás hallgatói, a középiskolás diákok, sőt az általános iskolák felső tagozatos tanulói számára is a szintetikus fű/herbál/biofű. Számtalan megnevezés, variálható összetétel, amely eredményként a törvények megkerülhetővé válnak. És az eredmény: hatalmas „karrier”. Már nemcsak a nagyvárosok, de a vidéki Magyarország mindennapjaival is szorosan összefonódó probléma.

A teljes bejegyzés itt érhető el.