Brüsszelnek nem tetszik az önkényes magyar határzár

Brüsszelnek nem tetszik az önkényes magyar határzár

Az Európai Unió (EU) jobb koordinációt szeretne a határátlépések korlátozásában, s nem nézi jó szemmel, hogy a magyar kormány külön utakon jár a határlezárással kapcsolatban.

Brüsszel szeretné elkerülni a schengeni zónán belül a koronavírus első hulláma alatt kialakult kaotikus helyzetet, aminek oka, hogy több ország saját kénye-kedve szerint vezetett be határátlépési korlátozásokat, vagy épp zárta le határait azért, hogy megfékezze a járvány terjedését, írja a privatbankar.hu.

A Financial Times értesülései szerint a tagállamok uniós nagykövetei

szerdán Brüsszelben vitatják meg a kérdést, a kiszivárgott tervek alapján pedig öt területen fejlesztenék a határokon átnyúló együttműködést: ilyen például a közös karanténszabályok kidolgozása vagy az adatmegosztás.

Az ülésre készült dokumentumban az áll, hogy

Minden tagállam saját felelőssége marad az általa megfelelőnek tartott intézkedések meghozatala. Ugyanakkor a koherens válasz nagyon fontos annak érdekében, hogy elkerüljük a korábbi széttöredezett fellépést, és megőrizzük a schengeni övezet integritását

Az Európai Bizottság egyik szóvivője arra kérte a tagállamokat: általános tiltás helyett célzott intézkedéseket hozzanak, amelyek időben és térben is korlátozottak. Erre azután került sor - írja a brit lap -, hogy Magyarország a múlt héten bejelentette: lezárja határait a külföldiek előtt szeptember elsejétől.

Az eredetileg minden külföldi állampolgárra vonatkozó döntés alól időközben azok a csehek, lengyelek és szlovákok felmentést kaptak, akik szeptemberre Magyarországon már szállást foglaltak: ők negatív teszteredménnyel beléphetnek hazánkba.

A Euronews szerint Brüsszelben kritikusan fogadták a magyar határzárat. Az Európai Bizottság pedig úgy véli, a határok lezárása nem hatékony intézkedés a járvány terjedése ellen.

Didier Reynders a Twitteren közölte, levélben figyelmeztetik a magyar kormányt a schengeni övezet integritásának fontosságára. Az igazságügyi biztos aláhúzta, a határokon bevezetett intézkedések nem lehetnek diszkriminatívak az EU állampolgáraival szemben.

A belga politikus bejegyzésének második részében azt írta, bármilyen intézkedést, ami nem tesz eleget ezeknek az alapelveknek, azonnal vissza kell vonni. Hozzátette: további információkat kérnek a magyar féltől.

Adalbert Jahnz, a bizottság schengeni övezettel kapcsolatos ügyekért felelős szóvivője kitért arra, múlt pénteken volt egy videókonferencia a határellenőrzésekkel foglalkozó hatóságokkal, de nem érkezett jelzés arról, hogy bármilyen változás várható a magyar határon. Erről csak később érkezett értesítés.