Haveri zsebekbe vándorol a Tusványosra kapott 150 millió?

A Tusványosnak otthont adó kemping felújítására szánt pénzt egy szűk körben oszthatják szét.

A dolog úgy kezdődött, hogy az elszakított magyarság támogatását szolgáló Bethlen Gábor Alap tavaly május végén 150 millió forint támogatást ítélt meg a Bálványos Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (közismertebb nevén Tusványos) helyszínéül szolgáló tusnádfürdői kemping felújítására. A megítélt összegből eddig 62 milliót folyósítottak. 48 millió forintból felépítettek három, egyenként 6-8 fő befogadására alkalmas faházat. Illetve csak felépíttek volna - ha időben elkészültek volna. A faházakat a BGA-nak benyújtott szakmai projektterv szerint idén áprilisig, a kivitelező céggel kötött szerződés értelmében május 30-ig kellett volna átadni, azonban a mai napig nem történt meg. Ez különösen azért érdekes, mert a vállalkozásnak csúszás esetén minden egyes nap után a szerződéses összeg 0,1%át kellene fizetnie kötbérként. Legalábbis Szávay István ezt írja a honlapján nyilvánosságra hozott levelében, amelyben e beruházás részleteiről érdeklődött Tárnok Máriánál, a Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnökénél.

A jobbikos képviselő egyébként a Nemzeti Összetartozás Bizottságának október végi ülésén is szóvá tette, hogy kétszer is módosították a határidőt. Ez persze még tűnhet szőrszálhasogatásnak, bár az azért elgondolkodtató, melyik néhány százezer, vagy pármillió forintot kapó erdélyi kis civil szervezet kedvéért lenne ennyire rugalmas az Alap? Csakhogy van itt még furcsaság bőven.


 

Az építési engedély 2015 júliusi keltezésű, vagyis két hónappal az átadási határidő után született meg. Nem a faház - csak az engedély a felépítésére. A dokumentum egyébként más érdekességeket is rejteget. A faházak értékét ugyanis mindössze 300.000 lejben adták meg, ami testvérek közt sem több 21 millió forintnál. Csakhogy az alapítvány erre a célra, ugyebár 48 milliót kapott, és a BGA-nak benyújtott költségvetésében is ennyi szerepel. Az erdélyi építőiparban jártasak szerint három faházért ez az összeg elég karcosnak számít, az engedélyben szereplő számok viszont már jobban közelítenek a reális piaci árakhoz. Hogy a kivitelező milyen ötlettől vezérelve "vallott be" a hatóságoknak kevesebb mint fele akkora költséget, egyelőre rejtély.

Kinek épül?

Egyébként az is ködbe burkolózik, hogy tulajdonképpen kinek is épülnek ezek a házak? Odáig világos és üdvözlendő is, hogy a Tusványosra érkező táborozóknak. De mi lesz az év másik 360 napján? Ki fogja igénybe venni a házakat, s ami még fontosabb: ki fogja bérbe adni? Kinek a tulajdonát fogják majd képezni ezek az építmények? Szávay ezt is megkérdezte a Pro Minoritate Alapítványtól. De nem kapott választ. Ahogyan az összes többi kérdésére sem, és ahogyan a BGA is lepattintotta. Az Alap abba a júliusban elfogadott, nagy vitát kiváltó törvénybe kapaszkodik, amelyben jelentősen korlátozták a közérdekű adatokhoz való hozzáférést. Többek között feljogosítva az állami intézményeket arra, hogy tetszésük szerint indoklás nélkül bármit "döntés-előkészítő" anyagnak minősítsenek, és így megtagadják a kiadását. Például ennek a pályázatnak az összes fontos dokumentumát. A Pro Minoritatének egyébként nem lenne kötelessége információval szolgálni, hiszen nem költségvetési szerv. Erre hivatkoznak is a képviselőnek írt levelükben - de azért a biztonság kedvéért szépen bemásolják a BGA-s válaszból már ismerős szöveget a "döntés-előkészítő" anyagokról, amelyeket akkor sem adhatnának ki, ha állami intézmény lennének.

Azt tehát egyelőre nem tudni, kié lesznek az egyszer majd csak felépülő faházak. De azt igen, ki a kivitelező. És már ez is épp elég aggodalomra ad okot. A Pellet Harghita SRL-ben ugyanis nem az a legfurcsább, hogy pelletgyártással foglalkozó cégként hirtelen megvilágosodástól vezérelve egyszer csak faházakat kezdenek építeni. Hanem az, hogy - ahogyan az Átlátszó Erdély kiderítette - egyik résztulajdonosa, a Pellet Invest SRL. Ebben a cégben ugyanis tulajdonrésze van a Carpathia Tanácsadó Zrt-nek, amelynek ügyvezetője nem más, mint Nagy Szabolcs, a Pro Minoritate Alapítvány főtitkára. Magyarul: az alapítvány magyar közpénzből egy olyan cégnek ad közel hatvankétmilliós megbízást, amelyben az egyik vezetője áttételesen, de teljesen egyértelműen résztulajdonos. No, ez az, ami már nem apró szépséghiba, hanyagság, vagy nemtörődömség - hanem igen jó eséllyel összeférhetetlenség. Jogilag talán kimagyarázható - de morálisan aligha. Amúgy nálunk Újpesten a Gönczy sörözőben az ilyesmit tényleg nem összeférhetetlenségnek hívják - hanem mutyinak.
 

Mindenki nyer, senki sem veszít

No, de hogyan lett a kivitelező éppen a Pelle Harghita? Természetesen ekkora összegnél pályázat kiírására volt szükség, amelyre annak rendje, s módja szerint több vállalkozás is jelentkezett. Egyikük, az S.C. MITESEK volt, amely sajnos nem nyert. Ám a cég képviselője, Vadász-Szatmári Huba elég hamar feldolgozta a kudarcélményt. Pár hónappal később már ott látjuk az aláírását az építési engedélyen, mint a kempinget üzemeltető cég képviselője. Amúgy ő sem számít ismeretlen arcnak az alapítvány környékén, hiszen tavaly ő volt Tusványos táborigazgatója.


A bal szélen Vadász-Szatmári Huba

És még mindig van ott, ahonnan ez jött. A kempinget két esztendővel ezelőtt megvásárló TBT RO SA nevű cég 50%-ban ugyanis Nagy Szabolcs üzlettársáé. Vass Attila István az NG Investben bizniszel együtt a Pro Minoritate főtitkárával. Tehát, ha a Tusványoson kívüli időszakban a TBT RO SA fogja kezelni a pályázati forrásból épülő ingatlanokat akkor a faházaknak nem csak a kivitelezője, de fő haszonélvezője is ugyanabból a körből kerül ki. Hogy ennek a körnek ki áll a közepén, azt nem tudni. Az azonban mindenképp elgondolkodtató, hogy az NG Invest kapcsán jó tizenöt esztendővel ezelőtt a legnagyobb erdélyi magyar könyvkiadó, a Kriterion megvásárlásakor már felmerült a sajtóban, hogy valójában csak stróman cégről van szó, amelynek hátterében a Fidesz-közeli Századvéghez tartozó Osiris Könyvkiadó áll. S, ha ez így volt, akkor ott a háttérben lennie kell egy erős embernek, aki az anyaországi politika legfelsőbb köreiben egyengeti e cégek útját.

Partvonalon

A Pro Minoritate Alapítványt egyébként általában fideszes körökben is Németh Zsolt "házi alapítványának" tartják, s ennek megfelelően 2010 után a kormány egyik legfontosabb erdélyi civil partnerévé lépett elő. Az utóbbi időben azonban Németh kiesni látszik a pixisből. A 2014-től felálló harmadik Orbán-kabinetben már nem kapott államtitkári pozíciót, meg kellett elégednie az Országgyűlés külügyi bizottságának vezetésével.

Ez a folyamat az alapítványra, illetve Tusványosra is kihat. A tábort sokan eleve jó pár éve egyre ferdébb szemmel nézik a Fideszben és környékén. Úgy érzik, a meghívottak és a program tekintetében is egyre inkább liberális irányba tolódik el a rendezvény. Idén komoly felháborodást váltott ki, hogy az anyaországi pártok kerekasztal-beszélgetésére meghívták az LMP-t és az MSZP-t is - ám a Jobbikot nem. Demonstratív volt Kövér László, Szijjártó Péter külügyminiszter, és különösen Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes távolmaradása is. A kormányfő persze ezúttal is felszólalt, de talán már csak azért, mert a szokásos "Orbán-koncert" elmaradása már túl feltűnő lett volna.

Ebben az évben a Pro Minoritatate már látványosan kalapozni kényszerült a magyarországi önkormányzatoknál és állami vállalatoknál Tusványos költségeire. Most összedobták a pénzt, ám jövőre már nem biztos, hogy ez a módszer elég lesz. Pláne, ha az alapítvány által elnyert támogatások is haveri zsebekbe vándorolnak...