"Helsinki, az nyugat-e?" Gyöngyösi és Kocsis alaposan megzavarta a kormány Moszkva-barát híveit

"Helsinki, az nyugat-e?" Gyöngyösi és Kocsis alaposan megzavarta a kormány Moszkva-barát híveit

"Nem lehet, hogy csak egyszerűen gyávák vagytok ahhoz, hogy miután Törökország jóváhagyja Finnország csatlakozását, egyedül blokkoljátok?"

Már megint Helsinki!

Emlékeznek a Csinibaba című filmre? A diktatúrába való békés betagozódást, belenyugvást, illetve a hatalommal való kiegyezést tökéletesen bemutató alkotásban azonban helyet szorítottak az egyéni szintű aprócska lázadásoknak is. Ilyen volt például az üzemi vita Helsinki státuszáról, amely eseményről még a helyi kommunista besúgó is bőszen készítette a jegyzetét az állampárti felettesének.

Hiába telt el a Csinibaba kommunista korszaka óta majdnem hatvan év, a Fidesz-frakciója még mindig azon vitatkozik, hogy Helsinki, az nyugat-e,

és hogy kiérdemlik-e a NATO-tagságot, így védve Finnországot egy esetleges orosz támadással szemben.

Nos, az eddigi kormánypropaganda szerint sem Finnország, sem pedig Svédország nem érdemli Magyarország áldását a NATO-tagság elnyerése érdekében, és ez a hangulatkeltés olyan jól sikerült, hogy annak valódiságáról meg is győzték a kormánypárti szavazók egy jelentős részét. Így most nehéz megmagyarázni, hogy miért lett mégis NATO-érett Finnország, miközben nem hallottuk, hogy a Helsinki bocsánatot kért volna az Orbán-kormányról megfogalmazott kritikái miatt.

Pénteken ugyanis Törökország beadta a derekát, és Recep Tayyip Erdoğan úgy döntött, nem gördít akadályt a finn tagság elé, így a további időhúzással az kétes eredményt mutathatta volna fel az Orbán-kormány, hogy a világon egyedüliként akadályozza Finnországot, hogy NATO-védelem alá kerüljön. Így Kocsis Máté fideszes frakcióvezető is kénytelen volt bejelentéssel élni:

"döntöttünk Finnország NATO-csatlakozásának támogatásáról. Az erről szóló parlamenti szavazást március 27-ére előrehozzuk, azon egységesen igennel fogunk voksolni."

Azonban a híveket nem sikerült meggyőzni. Néhány példa azok közül, akik valóban elhitték a kormánypropagandát, és most nem értik, miért változott meg a pávatánc iránya:

-"Nem értek egyet a NATO bővitéssel."

-"Ezt nem szabadott volna megtenni"

-"Szerintem óriási hiba, ezzel mi is "áldásunkat" adjuk a háború eszkalálódásához, majd a hidegháborús feszültségek állandósulásához, a nukleáris fenyegetettséghez. Milyen "szuper" lesz, hogy a finnek 1340 km-es közös határát az oroszokkal az amerikaiak tele rakhatják NATO-nak mondott fegyver és katonai bázisokkal, míg eddig jó, ha évi 10 ember, vagy néhány állat áttévedt a határon. Persze úgy gondolják, hogy az oroszoknak meg az a dolguk, hogy csak tűrjék az állandó közvetlen fenyegetettséget, a folyamatos provokációkat. Egyensúly nélkül nincs, nem lesz béke, csak USA érdek és Európa süllyedése."

-"Súlyos demokrácia deficitet látok, mind a svéd, mind a finn NATO tagsággal kapcsolatban. Egyik országban sem volt népszavazás, mint a demokrácia legfőbb aktusa, ráadásul a finneknél, még egy rozzant alkotmánybíróság sincs. Persze, ha március végéig elintézik a nekünk járó EU-s pénzek ideérkezését, mert eddig ők akadályozták leghevesebben, hazug állításaikkal, akkor mi is eltekinthetünk a "demokráciájaik" alkotmányosság súlyos hiányosságaiktól, az őshonos muszlim nők, súlyos (csonkítás tűrése) diszkriminációiról. Tehát a feladat adott, hölgyeim, uraim, vagy a fene tudja milyen névmás dukál azon a fejlettségi fokon?"

Sok hozzászóló volt, aki viszont a nyilvánvaló ellentmondásra hívta fel a figyelmet. Például Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke is így tett, és lett is belőle egy topkomment:

"Szuverenitás? Nem lehet, hogy csak egyszerűen gyávák vagytok ahhoz, hogy miután Törökország jóváhagyja Finnország csatlakozását, egyedül blokkoljátok? Üdv., GyM"

Érdemi válasz erre nem érkezett, mintahogy fideszes megmondó emberek sem jelentek meg erősíteni a most kidobolt új direktívát.