Hernádi Zsolté lett a honvédelmi miniszter csehországi repülőgépgyártó cége

Hernádi Zsolté lett a honvédelmi miniszter csehországi repülőgépgyártó cége

A kormány korábban összesen 12 darab, a cseh Aero Vodochody által gyártott könnyű sugárhajtású repülőgépet vásárolt a Magyar Honvédségnek.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója vásárolta meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter csehországi repülőgépgyártó cégét. Mint a közleményben írják:

Az Aero Vodochody folytatja mindhárom üzleti tevékenységének fejlesztését, azaz a saját katonai repülőgépek gyártását és fejlesztését, a karbantartás-javítás-felújítás üzletágat, valamint a hazai és nemzetközi megrendelőknek szánt repülőgép-építési programjait. Mindhárom pillér a vállalat üzleti stratégiájának szerves része marad.

Az 52 éves Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Benkő Tibort váltotta a Honvédelmi Minisztérium élén. A Telex értékelése alapján Szalay-Bobrovniczky erősen beágyazottnak számít a 2010 utáni NER-elitbe. Felesége, Szentkirályi Alexandra korábban főpolgármester-helyettes volt, most a kormány egyik szóvivője. Testvére, Szalay-Bobrovniczky Vince Magyarország ausztriai, majd finnországi és észtországi nagykövete volt, legutóbb a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkáraként dolgozott. Szalay-Bobrovniczky köztudottan közel áll Habony Árpádhoz, ő maga bajtársként hivatkozott rá egy interjúban. A 2010 utáni időszakban több államhoz közeli vállalkozásnál is feltűnt a neve, 2019-ben például bevásárolta magát a Transmashholding Hungary Kft.-be, amelyet a részben a Ganz, részben pedig az orosz Transmashholding által Egyiptomnak legyártandó 1300 vasúti kocsi teljesítésére hoztak létre. Szalay-Bobrovniczky életútjáról és különböző gazdasági érdekeltségeiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. A miniszteri kinevezése után összeférhetetlenség miatt kénytelen volt megválni ezektől az érdekeltségeitől.

A magyar kormány korábban összesen 12 darab, a cseh Aero Vodochody által gyártott könnyű sugárhajtású repülőgépet vásárolt a Magyar Honvédségnek, 8 ebből a (Gripen-)pilóták kiképzését, 4 pedig felderítő célokat szolgál.