Hétfőn halottnak nyilvánították az egyik magyar állampolgárságú izraeli túszt

Hétfőn halottnak nyilvánították az egyik magyar állampolgárságú izraeli túszt

Az 56 éves férfit családja az október 7-i mészárlás reggelén látta utoljára élve. Feleségét és lányát is elhurcolták, de ők már november 25-én kiszabadultak.

Halottnak nyilvánították Ilan Weisst, az egyik magyar állampolgárságú izraeli túszt — jelentette be közössége, a Beeri kibuc hétfőn.

Ilan Weisst az iszlamista Hamász szervezet október 7-ei terrortámadása óta eltűntként tartották nyilván, de hétfőn közölték, hogy már a gázai háború kitörését okozó „fekete szombaton” életét vesztette.

Az 56 éves Weiss a mészárlás reggelén elhagyta otthonát az övezet szomszédságában fekvő Beeri kibucban, hogy csatlakozzon a kibuc katasztrófaelhárító csapatához.

Családja aznap reggel 7 óra 15 perc óta nem hallott róla.

Feleségét, Sirit, valamint lányát, Nogát elfogták és túszként tartották fogva a Gázai övezetben, de november 25-én szabadon engedték őket a Katar és az Egyesült Államok közvetítésével a Hamász és Izrael között megszületett tűzszünet keretében.

Ilan Weiss két idősebb lánya, Meital és Majan önálló diáklakásban élt a kibucban, ahol 12 órán át, az izraeli katonák megérkezéséig óvóhelyükbe zárkózva élték túl a támadást.

Jól ismert és megbecsült ember volt közösségében, amelyet annyira szeretett

– állt a kibucnak a férfi halálát bejelentő közleményében. Ilan Weiss halálát az izraeli igazságügyi orvosszakértői intézet vizsgálata állapította meg.

(MTI)

(Címlapkép: Illusztráció. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok elengedését követelik tüntetők a Kirja katonai bázisnál, Tel-Avivban 2023. december 7-én. MTI/EPA/Abir Szultan)