Hiába a kormány akkugyármániája, brutálisan visszaesett az akkugyártás

Hiába a kormány akkugyármániája, brutálisan visszaesett az akkugyártás

Ismét elkeserítő adatokat közölt a KSH. 32 százalékkal visszaesett az akkugyártás Magyarországon májusban. Ez újabb bizonyíték, hogy az Orbán-kormány gazdasági stratégiája zsákutca lehet.

Pénteken közzétette a májusi ipari termelésről szóló második, részletesebb statisztikáját a KSH - írja a 444. Ez az úgynevezett második becslés megegyezik a múlt pénteken közölt első adatokkal.

Elkeserítő adatok, gazdasági visszaesés

Az adatokból kiderült:

Az ipari termelés májusban 5,2 százalékkal esett vissza egy év alatt. Ez az idei legrosszabb adat.

A fideszes kormányzat a magyar ipar zászlóshajójának szánta az akkumulátorgyártást. Na ez lényegében összeomlott.

Akkunagyhatalom? Aligha!

Az akkugyártás 32 százalékkal rosszabbul teljesített, mint egy évvel korábban. Mivel tavaly májusban 33 százalékos volt a növekedése, azt mondhatjuk, hogy ezzel a változással az akkugyártás-alágazat kibocsátásra a 2022. májusi szinttől is nagyjából 10 százalékkal elmaradt. (Ha az volt 100, akkor 2023. május 133, ha ezt 32 százalékkal csökkentjük, akkor 90,44-et kapunk - a szerk.).

Aggasztó jelek

A második negyedévi GDP-kilátásokat jelentősen rontja, hogy

az ipari termelés havi alapon is csúnyán alakult, miután 1,1 százalékkal maradt el az áprilisitól.

Éves alapon a járműgyártás teljesítménye 14,5 százalékkal esett vissza. A villamos berendezések gyártása pedig 18,7 százalékkal.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben 2023. október 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)