Hiába sunnyogott Orbán, ő ellenjegyezte V. János érdemkeresztjét 2016-ban

Hiába sunnyogott Orbán, ő ellenjegyezte V. János érdemkeresztjét 2016-ban

Bár a miniszterelnök próbálta elhárítani a felelősséget és az ellenzékre tolni a pedofilbotrányt, most kiderült: 2016-ban az ő előterjesztésére kapott állami kitüntetést a bicskei gyerekotthon elítélt pedofil igazgatója.

2016-ban Orbán Viktor előterjesztésére kapott állami kitüntetést Vásárhelyi János, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatója, akit később pedofil bűncselekményért ítéltek el és csuktak le.

A Magyar Közlöny 2016. augusztus 22-i számában jelent meg az a köztársasági elnöki határozat, amely az augusztus 20. alkalmából kitüntetett személyeket sorolta föl.

A dokumentum 33. oldalán szerepel Vásárhelyi János neve is, aki az indoklás szerint „a hátrányos helyzetű gyermekek nevelése és önálló életre való felkészítése iránti példaadó elhivatottsággal végzett munkája elismeréseként” kapta meg a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozatát – hívta fel rá a figyelmet keddi sajtótájékoztatóján Kálmán Olga, a DK politikusa.

A lényeg azonban az, hogy

a kitüntetést Áder János akkori köztársasági elnök adományozta, méghozzá Orbán Viktor előterjesztésére.

(Kép: részlet a Magyar Közlöny idézett számából)

Két hete mi is beszámoltunk arról, hogy 2002 szeptemberében Bicskén személyesen Orbán Viktor is kampányolt annak az Összefogás a Városért 2002 Egyesületnek (későbbi nevén: Összefogás Bicskéért Egyesület), amelynek a listavezetője ekkor V. János, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon később pedofíliáért elítélt igazgatója volt. A fideszes beágyazottságú gyerekrontó aztán egyéni képviselői mandátumot szerzett úgy, hogy az elnöki kegyelmet kapó K. Endre mellett ő a pedofilbotrány főszereplője.

Egy hete pedig archív videó is előkerült a pedofil V. János mellett korteskedő Orbán Viktorról első kormányzati ciklusa után. A később gyerekek molesztálásáért elítélt bűnözőt is ráadásul vastaps és üdvrivalgás fogadta a kampányrendezvényen.

A kormányfő a parlamenti ülésszak nyitónapján is terelt az ellenzék azonnali kérdéseinél.

(Címlapkép: Orbán Viktor a parlamentben - Béli Balázs/Alfahír)