Hiába a béremelkedés az autógyárakban, a dolgozók még mindig nem elégedettek

Jövőre egyetlen gyártósori munkás sem kereshet kétszázezer forintnál kevesebbet.

2017-ben tizenkét százalékos, 2018-ban további hét százalékos lehet az átlagos jövedelemnövekedés. Mi több a szakszervezeti közlemény szerint jövőre már egyetlen gyártósori munkás sem kereshet kétszázezer forintnál kevesebbet. Emellett az összes juttatás szintén emelkedik, a bónusz két és fél százalékkal, a célprémium húsz-harmincezer-, a cafeteria pedig tízezer forinttal.

Az írásbeli megállapodást megkötő Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete úgy nyilatkozott, hogy ha lesz általános járulékcsökkentés akkor az abból eredő vállalati megtakarításokból további béremelést akar kitárgyalni.

A rivális Vasas Szakszervezet ellenben nem állapodott meg, nem fogadta el a paktumot, hanem sztrájkbizottság megalakításába kezdett, célja az azonnali tizenöt százalékos bérfejlesztés, mindenféle trükk és időhúzás nélkül. Megdöbbentek amikor azt tapasztalták, hogy a gyárban az eddig eltelt évek alatt nem volt sem írásbeli bérmegállapodás, sem bértárgyalás. Beszámolójuk szerint egyre több munkás áll át a harcosabb érdekképviseleti szervezet mellé, eközben az Audinál is megindultak a küzdelmek az 55 ezer forintos alapbéremelésért.

Érdekesség, hogy Győrben és Kecskeméten a munkaerőpiac bővülése miatt folyamatosan emelkednek a bérleti díjak. Ezeken a településeken az látható, hogy a munkaadók lépni kényszerültek, a Mercedes például negyven céges bérlakást adott át.