Hiába ment Svédországba a szír terrorlegény, elítélték

A férfit a saját maga által 2012-ben a Facebook közösségi portálra feltett videó buktatta le. Ezen látható volt, amint a hadsereg egyik katonáját bántalmazta, hogy bebizonyítsa, Bassár el-Aszad erői ellen harcol.

A videón a sebesült katonát, akinek a keze és a lába is össze volt kötve, öten verték bottal és ostorral. Kínzói közül egyedül Drubit azonosították.

Az egykori pribék 2013 óta él Svédországban, ahol menedékjogot kért.

Pénteken a bíróság harmadik alkalommal tárgyalta az ügyet. Első fokon egy stockholmi bíróság 2015 februárjában a genfi egyezmények megsértésében - egy hadifogoly bántalmazásában - találta vétkesnek Drubit, és ötévi börtönre ítélte.

Egy újságíró azonban Törökországban megtalálta az áldozatot, az említett hadifoglyot, aki közölte, hogy a történtek idején dezertált és átállt a Szabad Szíriai Hadsereghez.

Az áldozat Svédországban feljelentést tett, és az ügyet újratárgyalták. 2016 májusában egy huddingei bíróság hét évre ítélte Drubit, fenntartva a szándékos bántalmazás vádját.

A stockholmi fellebbviteli bíróság pénteken háborús bűnnek minősítette a cselekményt, és nyolc évre súlyosbította a büntetést. A bírósági döntés értelmében büntetésének letöltése után a férfit véglegesen ki kell utasítani Svédországból.

(Azt csak zárójelben tesszük hozzá, hogy a Magyar Távirati Iroda munkatársainál ismét beakadt a terroristák "lázadókká" finomítása. - a szerk.)