Hiába tiltja a polgármester - lesz Székely Szabadság Napja

Több mint egy évvel ezelőtt bejelentették a 2016-os és a 2017-es tömegrendezvényt.

A tavalyi rendezvényt hivatalosan betiltotta a polgármester, és - nyilatkozatai alapján - az idei rendezvénynek is a betiltására készült.

A román gyülekezési törvény értelmében bejelentéskötelesek a tömegrendezvények, de a törvény csak azt szabja meg, hogy legkevesebb három nappal a rendezvény kitűzött időpontja előtt kell megtenni a bejelentést. Arról nem rendelkezik, hogy melyik az a legkorábbi időpont, amikor már be lehet jelenteni. Azt viszont rögzíti a jogszabály, hogy a polgármester a helyi közrendi bizottság javaslatára a bejelentés utáni 48 órában tilthat be egy rendezvényt. Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere a tavalyi bejelentés utáni 48 órában nem rendelkezett az idei és a jövő évi rendezvény betiltásáról.

A hivatal csupán levélben jelezte, hogy korainak tartja a bejelentést. Ennek a levélnek az értelmezését kérte Izsák Balázs az SZNT-elnöke a közigazgatási bíróságon, és ebben a perben született idén január 8-án az az ítélet, amelyik

a tavalyi bejelentés tudomásul vételére kötelezte a polgármestert.

Dorin Florea fellebbezett ugyan az elsőfokú ítélet ellen, de a perrendtartási szabályok szerint nem lehetséges, hogy csütörtökig jogerős ítélet szülessék az ügyben. A Székely Nemzeti Tanács az 1852-ben felgöngyölített Habsburg-ellenes székely szervezkedés vezetőinek a marosvásárhelyi kivégzése napját nevezte el a székely szabadság napjának. Török Jánost, Gálfi Mihályt és Horváth Károlyt 1854. március 10-én végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten. Az SZNT 2004 óta szervez a vesztőhelyen állított obeliszknél megemlékezést. A 2013-as és a 2014-es rendezvény felvonulással és a romániai régiók kialakítására vonatkozó romániai kormányzati elképzelések elleni, a székelyföldi autonómiaigényt megjelenítő tiltakozással végződött. A szervezők becslése szerint mind a 2013-as, mind a polgármester által részben betiltott 2014-es felvonuláson tízezrek vettek részt. Ezekkel egy időben több európai és amerikai nagyvárosban tartottak a Székelyföld területi autonómiáját pártoló megmozdulásokat elsősorban Románia külképviseletei előtt. 2015-ben Dorin Florea hivatalosan is betiltotta a marosvásárhelyi demonstrációt, melynek megtartásától el is álltak a szervezők. A polgármester csak az emlékmű melletti megemlékezést engedélyezte – amely a törvény értelmében nem is bejelentésköteles. A felvonulást és a tiltakozó megmozdulást arra hivatkozva tiltotta be, hogy a korábbi két évben a hatóságok rendbontásokat tapasztaltak, és a felvonulás által érintett egyik helyszínen korábban már más rendezvényt engedélyezett. 

Az idei székely szabadság napja a székely vértanúk obeliszkjénél kezdődik csütörtökön, helyi idő szerint 16 órakor (közép-európai 15 óra).

A helyszínen az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek elnökei, valamint a baszk és a katalán nép, és az Európai Szabad Szövetség (EFA) képviselői mondanak beszédet. A résztvevők ezt követően mintegy két kilométert vonulnak Marosvásárhely főteréig, ahol a romániai régiósítási tervek ellen és Székelyföld autonómiájáért tüntetnek, és átadják a demonstráció petícióját a kormány Maros megyei képviselőjének. A rendezvény a bejelentett forgatókönyv szerint 19 órakor befejeződik.