Hihetetlen: mindennap egymilliárd étkezésnyi élelmet pazaroltak el világszerte 2022-ben

Hihetetlen: mindennap egymilliárd étkezésnyi élelmet pazaroltak el világszerte 2022-ben

Az ENSZ frissen publikált jelentése alapján tragikus a globális élelmiszer-pazarlás mértéke, évi mintegy 365 ezermilliárd forintra rúg.

Napi egymilliárd étkezésnek felelne meg a 2022-ben világszerte feleslegesen kidobott élelmiszer mennyisége az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) szerdán közzétett jelentése szerint - írja az MTI.

Inger Andersen, az UNEP igazgatója

globális tragédiának minősítette az élelmiszer-pazarlást, egyúttal figyelmeztetve, hogy mindeközben a világ számos részén emberek milliói éheznek.

Az ENSZ-jelentés összeállításában közreműködő WRAP nem kormányzati szervezet munkatársa, Richard Swannell megdöbbentőnek nevezte a számot, és kiemelte, hogy

csak az elpazarolt ételből a világ összes éhezőjét - becslések szerint 800 millió embert - el lehetne látni napi egy étkezéssel.

Mint kifejtette, a jelenségért részben az okolható, hogy sok háztartás rosszul méri fel saját élelmiszer-szükségletét, a vásárlók pedig hajlamosak eldobni olyan ételeket, melyek szavatossága bár lejárt, de fogyaszthatók lennének.

Az élelmiszer-pazarlás 60 százalékáért, azaz világszerte 631 millió tonnáért a háztartások felelősek, őket követi a vendéglátóipar és az áruházak 28 százalékkal, 12 százalékot pedig hentesek és zöldségesek számlájára lehet írni - áll a jelentésben.

Becslések nyomán a pazarlás pénzben kifejezve évi 1000 milliárd dollárral (kb. 365 ezermilliárd forint) ér fel.

A mostani a témában az ENSZ második jelentése, az UNEP részéről Clementine O'Connor pedig azt mondta, minél többet kutatják az élelmiszer-pazarlás jelenségét, annál több pazarlásra bukkannak.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi szabályozások mellett a kereskedelemben jobban megéri kidobni az ételt, mint más, fenntartható alternatívát keresni.

"Gyorsabb és könnyebb, mert a felesleget nem adóztatják meg, vagy csak nagyon kis mértékben" - közölte.

Az ENSZ jelentésében rámutatnak arra, hogy

az élelmiszer-pazarlás - mely az ételek egyötödére rúg - nem pusztán a tehetős országokban fordul elő, hanem globális probléma.

Azt is hozzátették, hogy a jelenség környezetvédelmi kudarc is, mert 10 százalék szén-dioxid-kibocsátást eredményez, emellett hatalmas mezőgazdasági területek szükségeltetnek olyan termések learatásához, melyeket voltaképpen sosem fognak elfogyasztani.

(Címlapkép: Unsplash)