Hihetetlen: havonta több mint ezer gyerek kerül menekültként Svédországba

Néhány évvel ezelőtt még csak mintegy háromszáz gyermek keresett menedéket ebben a skandináv országban. "Akkor ezt még magas számnak tekintettük, ma viszont hetente érkeznek ennyien" - mondta a lapnak Kjell-Terje Torvik, a svéd bevándorlási hivatal illetékese. 
 
Elmondta: a gyermekek elsősorban Afganisztánból, Szomáliából és Eritreából indulnak útnak, jellemzően 13 és 17 év közöttiek. Az embercsempész-hálózatok főleg ez utóbbi két afrikai országra összpontosítják tevékenységüket - tette hozzá. 
 
Európában az utóbbi években meredeken emelkedett a gyermekkorú menekültek száma. Különösen a nyári hónapokban érkeznek tömegesen, mivel akkor könnyebb leküzdeni a hagyományos útvonalak nehézségeit, így könnyebbnek találják a Földközi-tengeren való átkelést. Az említett országokból főleg Törökországon, Görögországon és a Balkánon keresztül jutnak el sokan Svédországba. 
 
Helena Carlestam, a bevándorlási hivatal egyik elemzője a lapnak elmondta: a családok sokszor előre küldik gyermekeiket, nyilván azt gondolják, hogy a kiskorúakat könnyebben befogadják, ezután követi őket a család többi tagja. De az is lehet, hogy a családok nem is mennek utánuk, csupán abban a reményben indítják útnak a gyermekeket, hogy rájuk legalább szebb jövő vár az Öreg kontinensen - tette hozzá az elemző.