Hihetetlen: újabb német világháborús jármű került elő a Pilica folyóból

Most egy Sd.Kfz 7/2, 3,7 cm-es légvédelmi gépágyúval felszerelt félhernyó akadt horogra. 

A Sd.Kfz. 7 egy féllánctalpas jármű volt, amit tüzérségi eszközök vontatására terveztek, nyitott tetővel és egymás mögött elhelyezett a löveg kezelőszemélyzetének kialakított ülésekkel. Elsősorban a  8,8 cm-es FlaK légvédelmi löveg és a 15 cm-es sFH 18 tarack vontatása használták.  1936-tól gyártották és a különböző változataiból összesen több mint 12 ezer példány készült a háború végéig. A Wehrmacht mellett a Luftwaffe és a Waffen-SS csapatai is nagy számban használták a háború folyamán.
 
A Pilica folyóból egy módosított változat került elő. Az Sd.Kfz. 7/2 platójára egy 3,7 cm FlaK 37 L/98 légvédelmi gépágyút építettek így a jármű csapatlégvédelmi feladatokat láthatott el egykoron. 
Így festett egykoron
 
A kiemelt példány korán sincs olyan jó állapotban, mint a pár nappal korábban kiemelt Sd. Kfz. 250-es. A felépítmény, a 3,7 cm-es légvédelmi löveggel együtt hiányzik. Viszont az alváz, a lánctalpak, a görgők és a motor illetve a váltó egyben vannak. Nem kizárt, hogy a leszakadt légvédelmi gépágyú is a folyóban van még valahol. A jármű bár erősen sérült és hiányos, helyreállítható állapotban van. 2003-ban már került elő ugyanebből a folyóból egy Sd. Kfz. 8-as. Az sem volt sokkal jobb bőrben, ennek ellenére sikerült restaurálni, erről ITT láthatnak, igaz cseh nyelven beszámolót.
 
Hogy miként kerülhettek ezek a harcjárművek a vízbe, azt egyelőre nem lehet tudni. A legvalószínűbb az, hogy egy balul sikerült átkelése során csúsztak a folyóba valamikor 1945 elején.