Hírhamisítás? A Hír TV angol foci drukkereket, ünneplő ukránokként próbál bemutatni + videó

Hírhamisítás? A Hír TV angol foci drukkereket, ünneplő ukránokként próbál bemutatni + videó

Ráadásul, egy hét évvel ezelőtti videót mutatott be a kormánypárti csatorna, ahol a brit szurkolók egy francia kocsmában teljesen mást skandálnak, mint amit a HírTv állít.

Angol futballszurkolók 2016-os felvételéről állította azt a Hír TV hétfőn, hogy azon a Krímbe vezető Kercsi-híd megtámadását ünneplő ukránok látszanak – közölte a Média1.hu.

A portál szerint kis utánajárással bebizonyosodott, hogy a 2016-os futball EB angol szurkolóival ábrázolták az orosz-ukrán háború egyik 2023. július 17-i eseményének fejleményeit a kormánypárti hírcsatornán.

„Győzelmi mámorban úsznak az ukránok a Kercsi-híd felrobbantása után” – ezzel a szalagcímmel közölte az Oroszország által annektált Krím-félszigetre vezető híd ellen hétfő hajnalban elkövetett támadást a Hír TV.

Az anyagot tegnap többször is lejátszották, ugyanis az összes Híradóban (12, 15, 17 órakor és 18:30-kor) megismételték a csatorna kárpátaljai tudósítójának, Dunda Györgynek a beszámolóját, aki ezt először a csatorna Napindító című reggeli műsorában adta elő.

A híd elleni támadásról szó szerint ez hangzik el a Hír Tv-ben: „Felrobbant a Kercsi-híd, borzasztó az oroszok védelme” – énekelték ünnepelve az „ukránok” egy kocsmában.

Az anyagot készítő külpolitikai szerkesztő narrációja közben egy olyan videóbejátszást mutattak, amelyben valóban éneklő tömeg ünnepel egy szórakozóhelyen, ahol a falon egyébként kivetítők is látszanak.

A felvételen azonban nem ukránul, hanem angolul énekelnek. Mégpedig a brit futballszurkolók egyik népszerű rigmusát, a Will Grigg’s on Fire-t, ami egy északír válogatott labdarúgóról szól – írta a Média1.hu, amelynek cikkét egyébként Tarr Péter, a Hír TV korábbi vezérigazgató-helyettese írta.

A Hír TV felvételén 1 perc 07 másodperctől 1 perc 17 másodpercig láthatóak az ünneplő angol szurkolók:

Ez pedig az eredeti 2016-os videó az ünneplő angolokról:

Címlapkép: Az Orosz Nyomozóbizottság munkatársai vizsgálódnak a Krím-félszigetet az oroszországi Krasznodari területtel összekötő Krími hídon 2023. július 17-én, miután egy éjszakai robbantástól beszakadt az úttest. Fotó: MTI/AP/Orosz Nyomozóbizottság