Hitler stadionjában játsszák a Zsidó Olimpiát

A kedd este megnyitott rendezvény helyszínválasztásának nem titkoltan egyetlen oka van: a stadiont a náci Németország húzta fel az 1936-os Olimpia miatt, Hitler tartott benne beszédeket tömegek előtt, tehát a létesítményben az arra fogékonyak máig érezhetik a náci vezető szellemét.
 
 
A brit Independentnek nyilatkozók közül többen, például egy londoni teniszező, Samanta Cohen is azt mondta, hogy amikor tudomást szerzett a berlini helyszínről, nagyon jó ötletnek találta. Ezzel nem volt egyedül, mert bár a szervezők elmondásuk szerint sokat vitáztak a dolgon, a visszajelzések alapján a zsidó sportolók elégedettek Berlinnel, mert értik a lényegét: ott sportolhatnak, ahol 1936-ban még nem lehetett, és ez újabb cseppnyi elégtétel a bűn végeláthatatlan tengerében.
 
 
Egy ilyen eseményen persze meg kell jelennie a legfontosabb politikusoknak is, így Joachim Gauck német államfő is beszédet tartott a megnyitón, ugyancsak elégedettségét fejezve ki amiatt, több mint hetven évvel később még mindig az egykori ellenség kifigurázása a közös nevező.
 
A Maccabi Játékokon 38 országból mintegy 2300 zsidó sportoló méri össze tudását, Magyarországról 57 fős küldöttség utazott ki.