A családon belüli erőszak elleni hatékonyabb fellépést ígér az Egységben Magyarországért

A családon belüli erőszak elleni hatékonyabb fellépést ígér az Egységben Magyarországért

"Hatékonyabban kell fellépni a családon belüli erőszakkal szemben" címmel tartott online sajtótájékoztatót Márton Roland, az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje Fejér megye 1. számú választókerületében, Bősz Anett, a DK frakcióvezető-helyettese és Hohn Krisztina, az LMP országgyűlési képviselője. A sajtótájékoztatón a családon belüli erőszak áldozatainak hatékonyabb segítését, az ezzel kapcsolatos jelzőrendszer megerősítését, a védett házak számának növelését és több forrást ígértek erre a területre az összefogott ellenzék politikusai.

Hohn Krisztina elmondta, hogy a családon belüli erőszak nem magánügy, a járványhelyzet miatt pedig az esetek száma megugrott, miközben a Fidesz az elmúlt évtizedben nem segített semmit az áldozatoknak. Kormányváltás után ezért az Egységben Magyarországért arra fog törekedni, hogy rendszeres felmérések legyenek a témával kapcsolatban és be fogják vezetni a kötelező erőszakkezelést, valamint a mentális eltérítést. A mostani eljárási rend hibás, a gyerekeknek újra és újra fel kell idézniük a velük történteket, ehelyett az izlandi Barnahus-féle módszert fogják majd alkalmazni, emellett a védett házak mennyiségét is növelni fogják a kormányváltás után.

Bősz Anett hazugnak nevezte a kormány népszavazási kezdeményezését, amely szerinte nem a gyermekvédelemről szól valójában. Sem Varga Judit, sem Novák Katalin nem tett érdemben azért, hogy a zárt ajtók mögött folyó erőszakot meg tudjuk fékezni. 

Ha egy nő szeme alatt megjelenik két lila folt, ő nem a vak komondoron esett át

- jelentette ki az Egységben Magyarországért érdi jelöltje.

Márton Roland az anyaotthonok fontosságáról beszélt, ezekhez az Egységben Magyarországért biztosítani fogja a szükséges forrásokat. A kormányváltás után az európai uniós források előtt megnyitják a terepet és rövid időn belül hatezer milliárd forint érkezhet Magyarországra. Ebből a pénzből több mint 1500 milliárd forint jut majd társadalmi igazságosságot szolgáló projektekre, például a családok átmeneti otthonának és az ehhez kapcsolódó jelzőrendszernek a fejlesztésére.

Felidézte Orbán Viktor korábbi kijelentését, miszerint ő nem foglalkozik nőügyekkel, ezzel szemben az Egységben Magyarországért foglalkozik a kérdéssel. Ennek kézzelfogható jele lesz március 11-én egy székesfehérvári jótékonysági rendezvény, amelyre minden szövetséges pártvezető jelezte a részvételét Márki-Zay Péter fővédnöksége mellett. A teljes bevételt a székesfehérvári anyaotthon fogja megkapni.