Hol sírjaink gazosodnak – méltatlan állapotok a Nemzeti Sírkertben

Varga Dániel, a Jobbik Ifjúsági Tagozat alelnöke közleményében leírta: a sírokat és azok környékét sok esetben borítja méteres gaz, kisebb cserjék és borostyán tenger.

"Úgy gondoljuk, hogy nagyon sok olyan hazafi van, akik életükkel és a magyarságért végzett munkásságukkal kiérdemelték azt, hogy végső nyughelyük méltó legyen munkásságukhoz"

- fogalmazott.

Hőseink

A Jobbik IT az állapotokat megelégelve és csatlakozva a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület országos sírrendbetételi akciójához, helyrehozta Cholnoky Jenő földrajztudós és Gonda Béla tengerkutató nyughelyét. Továbbá két jeles repülős sírját is megtisztította, egyikőjük Endresz György óceánrepülő, a „Justice for Hungary” pilótája, a másik személy pedig Pirity Mátyás, aki önkéntesként a Finn Légierő szolgálatába lépett a szovjet-finn háború idején és több mint húsz légi csatában harcolt.

"Ők és még sokan mások is megérdemlik, hogy végső nyughelyük rendezett és karbantartott legyen. A Jobbik Ifjúsági Tagozata őszintén reméli, hogy példánk ragadós lesz és a Nemzeti Örökség Intézete, mint fenntartó mindent meg fog tenni azért, hogy a temető elhanyagolt részei is állandó gondozásban részesüljenek"

- osztotta meg reményeit Varga Dániel.

Mi is kivettük a részünk

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az utókor tagjaiként mi is úgy éreztük, hogy le kell rójuk kegyeletünket, és ezért úgy döntöttünk, hogy a cikkírás mellett egy hadisírt is rendbe teszünk. Az Alfahír is csatlakozott a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület felhívásához, amelyben arra buzdítottak mindenkit, hogy keressenek fel egy elhanyagolt hadisírt, és tegyék azt rendbe. Mi Rákoshegyre mentünk, hogy egy 1944. december 30-án elhunyt ismeretlen magyar katona sírját gondozásba vegyük.