Holnaptól Baranyában, Veszprémben és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is az új ügyeleti rendszer működik

Holnaptól Baranyában, Veszprémben és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is az új ügyeleti rendszer működik

Az új ügyeleti rendszer február elsejétől indult el.

Szeptember 1-jétől Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém vármegyében is az új, egységes rendszerben biztosítják az ügyeleti alapellátást a betegek számára – írja az MTI az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) tájékoztatása alapján.

Az új háziorvosi, alapellátási ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is 1830, amelynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16.00-08.00 között, szombaton és vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható.

Az ügyeleti telephelyek listája, az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének a csatlakozó vármegyékre vonatkozó részletei is már elérhetők.

A mentők vészhelyzeti telefonszáma nem változik, baleset, más közvetlen életveszély esetén továbbra is a 112 (Egységes Segélyhívó Rendszer) hívásával kell segítséget kérni.

Az új ügyeleti rendszer február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében indult el, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom és Békés vármegye is csatlakozott. Az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan fog életbe lépni.

„Az eddigi tapasztalatok és a közel 120 ezer, ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései alátámasztják, hogy az egységes rendszer jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja” – fogalmazott az OMSZ a közleményben.

„A jövő év elejére – egyelőre Budapest kivételével – az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer fog működni”

– áll a közleményben.

Mindez részben a kínzó orvoshiányra, részben pedig az ügyeletek eddigi kihasználatlanságára adott válasznak tekinthető. Viszont az emberek egy részének várhatóan romlik majd a hozzáférési esélyei az egészségügyi ellátáshoz.

(Címlapkép: Ménes Dávid állomásvezető mentőtiszt (j) a debreceni mentésirányító központban. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszerének próbája 2021. július 1-én indult a Debreceni Mentőállomáson. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)